Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Maatregelen tegen schadelijke stoffen open teelt

"Verschillende partijen, waaronder de Unie van Waterschappen, hebben samen een pakket met maatregelen opgesteld voor land- en tuinbouwbedrijven met open teelt. Dit moet ervoor zorgen dat er vanaf 2030 vrijwel 0 emissies vanuit open teelt in het water terechtkomen. De betrokken partijen kunnen direct aan de slag met de uitvoering."

Unie van Waterschappen 23 april 2019

Nieuws

Open teelt is het telen van gewassen in de open lucht, zoals akkerbouw, fruitteelt of bloembollenteelt. Door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen kunnen emissies (schadelijke stoffen) in het water terechtkomen. Het Pakket van maatregelen emissiereductie gewasbescherming open teelten moet dit voorkomen.

Direct starten met uitvoering

De waterschappen zijn blij met de gemaakte afspraken, ook omdat de betrokken partijen direct kunnen starten met de uitvoering. Nu starten met de uitvoering betekent dat er voldoende tijd is om de maatregelen te nemen en om de doelstelling van een bijna emissieloze land- en tuinbouw in 2030 te realiseren.

Ondersteuning agrarische sector

De waterschappen zetten zich in om de agrarische sector te ondersteunen om hun emissies terug te dringen, bijvoorbeeld bij de uitvoering van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. Agrariërs kunnen een financiële bijdrage krijgen wanneer ze watermaatregelen nemen.

Samen verantwoordelijk

De afspraken over het maatregelenpakket zijn gemaakt door Agrodis, Ctgb, Cumela, Fedecom, KAVB, LTO Nederland, Nefyto, NFO, Unie van Waterschappen en de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De waterschappen, ministeries, koepelorganisaties, de industrie en de landbouw zijn samen verantwoordelijk voor een goede waterkwaliteit. Elke partij heeft namelijk belang bij schoon en gezond water.

Toekomstvisie

Het pakket met maatregelen verscheen gelijktijdig met de Toekomstvisie gewasbeschermingsmiddelen 2030. Deze toekomstvisie moet leiden tot duurzame teelt van land- en tuinbouwproducten in 2030.

Artikel delen