Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Kamervragen over problemen met en leren van pilots aardgasvrije wijken voor de toekomstige wijkaanpak

Minister Ollongren beantwoordt vragen over problemen met en leren van pilots aardgasvrije wijken voor de toekomstige wijkaanpak.

16 april 2019

Nieuws

De leden Ronnes en Agnes Mulder (CDA) hebben schriftelijke vragen gesteld over problemen met en leren van pilots aardgasvrije wijken voor de toekomstige wijkaanpak. Deze vragen werden ingezonden op 4 maart 2019, met kenmerk 2019Z04029. Hierbij bied ik u, mede namens de minister van Economische Zaken en Klimaat, de beantwoording aan van deze vragen.

Vraag 1

Kent u het artikel Nijmeegse Pionierbuurt zucht onder isolatie en warmtepomp?

1) Antwoord

Ja, dit artikel is mij bekend.

Vraag 2

Betreft het hier een wijk die verbouwd wordt om de woningen geschikt te maken om geen aardgas meer te gebruiken en de woningen niet langer aan te sluiten op het gasnet?

Antwoord

Het betreft een renovatieproject van de woningcorporatie Portaal in de wijk Meijhorst, onderdeel van het stadsdeel Dukenburg. In 2016 bleek uit een onderzoek van de woningcorporatie onder de bewoners dat zij onder andere last hadden van het binnenklimaat van de woning (vocht, tocht en schimmel). Op basis van dit onderzoek heeft de woningcorporatie uiteindelijk besloten tot renovatie naar Nul-op-de-meter (NOM) waarbij voor de warmtevoorziening gebruik wordt gemaakt van individuele warmtepompen. Door deze renovatie hoeven de woningen niet langer meer aangesloten te zijn op het aardgasnet. De gemeente Nijmegen heeft daarnaast in 2018 een aanvraag voor een rijksbijdrage ingediend voor de wijk Meijhorst, in het kader van het Programma Aardgasvrije Wijken. De minister van BZK heeft deze wijk als één van de 27 van de 74 inzendingen geselecteerd als proeftuin Aardgasvrije Wijken. De ervaringen en lessen van de NOM-renovatie in de Meijhorst zijn waardevol in het kader van de proeftuin en de woningcorporatie zal de bevindingen delen met de gemeente en de andere betrokken stakeholders.

Vraag 3

Kunt u toelichten wat de in het artikel beschreven verbouwing van de Nijmeegse wijk Meijhorst inhoudt?

Antwoord

In de Meijhorst worden door woningcorporatie Portaal 132 woningen gerenoveerd naar NOM. Deze renovatie vindt plaats tegen gelijkblijvende woonlasten. De woning wordt vergaand geïsoleerd (nieuwe schil) en er komen nieuwe installaties zoals een warmtepomp en zonnepanelen. De isolatie, de installaties en de zonnepanelen zorgen ervoor dat de woningen duurzame energie produceren én minder energie verbruiken. Als een woning of gebouw op jaarbasis evenveel energie opwekt als verbruikt, is sprake van NOM. In de woningen wordt géén aardgas meer gebruikt. De aansluiting op het gasnet vervalt.

Vraag 4

Kunt u aangeven welke problemen voor bewoners, onder andere ten aanzien van isolatie en ventilatie, zich nu in de wijk voordoen? Welke oplossingen worden geboden?

Lees verder:

Kamervragen over problemen met en leren van pilots aardgasvrije wijken voor de toekomstige wijkaanpak

Artikel delen