Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Kamerbrief over instandhoudingssubsidie woonhuis-rijksmonumenten

Minister Van Engelshoven (OCW) geeft haar reactie op de moties aangepast concept besluit vaststelling beleidsregels instandhoudingssubsidie woonhuis-rijskmonumenten.

17 september 2018

Kamerbrief over instandhoudingssubsidie woonhuis-rijksmonumenten

Op 11 september 2018 heb ik met uw Kamer een debat gevoerd over de beleidsbrief Erfgoed Telt. Tijdens het debat is een tweetal moties ingediend over de concept-subsidieregeling die de bestaande fiscale aftrek voor rijksmonumentenonderhoud bij afschaffing daarvan zou kunnen vervangen: de motie Laan-Geselschap c.s. en de motie Geluk-Poortvliet. Beide moties zijn door uw Kamer op 13 september 2018 aangenomen (Kamerstukken 2017/18, 32820, nrs 255 en 268).

In deze brief reageer ik op beide moties. Deze brief gaat vergezeld van een aangepaste versie van de concept-subsidieregeling.

Om tegemoet te komen aan de motie Laan-Geselschap c.s. heb ik de concept-regeling op een aantal onderdelen aangepast:

  • De regeling kent geen minimumdrempel van 1.000 meer;

  • De reikwijdte van de regeling is uitgebreid. De regeling staat open voor alle particuliere eigenaren van een rijksmonument met een woonfunctie, en niet meer alleen voor particuliere eigenaren van een rijksmonument met een woonfunctie die ook in dat rijksmonument wonen;

  • Het subsidieplafond is verhoogd van 40 miljoen naar 45 miljoen;

  • Een wijziging van de regeling wordt niet eerder vastgesteld dan vier weken nadat een ontwerp daarvan aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal is overgelegd.


De motie Geluk Poortvliet voer ik, overeenkomstig mijn reactie op de voorgestelde motie tijdens het debat van 11 september jl., aldus uit. De gehele 62 mln. komt beschikbaar voor de subsidieregelingen waarvan de monumenteneigenaren die op dit moment in aanmerking komen voor fiscale aftrek, gebruik kunnen maken. Ik verwijs hierbij naar de analyse van het gebruik van de fiscale aftrek die mijn ambtsvoorganger op 14 november 2016 naar uw Kamer heeft gestuurd.1) Uit deze analyse blijkt dat ongeveer 70% van de fiscale aftrek wordt gebruikt door eigenaren van monumentale woonhuizen. Deze groep kan subsidie aanvragen op basis van de bijgesloten conceptregeling. De overige 30% van de totale aftrek gaat naar andere monumenten die bewoond worden, zoals boerderijen, landhuizen en sommige molens. De eigenaren van deze rijksmonumenten zouden op grond van de bijgesloten conceptregeling 35% subsidie kunnen aanvragen, maar kunnen in plaats daarvan ook subsidie aanvragen op grond van de Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim). Ik verwacht dat een deel van die 30% rijksmonumenteneigenaren dat zal doen, temeer daar het subsidiepercentage 60% zal bedragen. Om deze reden verhoog ik ook het Sim-budget.

1) Kamerstukken II 2016/17, 34556, 11.

Zoals ik uw Kamer heb toegezegd zal in 2020 een evaluatie worden uitgevoerd.

Nu uw Kamer het principe van het afschaffen van de fiscale aftrek naar een subsidieregeling met beide moties heeft gesteund, zal het kabinet u de nota van wijziging doen toekomen.

Download 'Besluit nr. WJZ/IO91575(8144), houdende vaststelling van beleidsregels en een subsidieplafond van een subsidie voor de instandhouding van woonhuisrijksmonumenten'

Artikel delen