Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Europese milieu-economische rekeningen moeten nuttiger worden gemaakt

"Volgens een nieuw verslag van de Europese Rekenkamer moeten de Europese milieu-economische rekeningen (EEEA’s) nuttiger worden gemaakt voor beleidsmakers. De EEEA’s zijn een belangrijke bron van informatie voor het monitoren en evalueren van milieubeleidsmaatregelen. Er zijn echter diverse kwesties waardoor het potentieel ervan niet ten volle wordt benut, aldus de controleurs."

11 oktober 2019

De EEEAs bieden een statistisch kader dat de samenhang tussen het milieu en de economie helpt te beschrijven. Zo kan aan de hand hiervan worden vastgesteld hoeveel de bescherming van het milieu kost en wie hiervoor betaalt. In die zin zijn de EEEAs van belang voor het evalueren van belangrijke beleidsmaatregelen, zoals het zevende EU-milieuactieprogramma (zevende MAP), en voor het meten van de vooruitgang in de richting van de duurzameontwikkelingsdoelstellingen.

De controleurs gingen na hoe de Europese Commissie de EEEAs had opgezet, beheerd en gebruikt en of zij bij het opzetten en ontwikkelen ervan rekening had gehouden met de behoeften aan gegevens. Ook hebben zij de kwaliteitsbeoordelingsprocedures voor EEEA-gegevens onderzocht.

De druk op het milieu neemt toe en het is essentieel dat beleidsmakers kunnen beschikken over actuele en betrouwbare informatie om de vooruitgang in de richting van duurzame ontwikkeling te kunnen monitoren, aldus João Figueiredo, het lid van de Europese Rekenkamer dat verantwoordelijk is voor het verslag . Uit onze controle blijkt dat de Europese milieu-economische rekeningen verder moeten worden verbeterd om de impact ervan te maximaliseren en om tijdige en doeltreffende actie mogelijk te maken.

Lees het verslag hier.

Artikel delen