Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Eerste mijlpaal voor elektriciteitsnet op zee een feit

Het onderstel (jacket) van TenneT's eerste offshore platform voor windenergiegebied Borssele I is klaar. Op de werf van HSM Offshore in Schiedam is de jacket op een ponton geplaatst. Het is de eerste grote mijlpaal voor TenneT in de realisatie van het elektriciteitsnet op zee.

RVO 1 augustus 2018

Wilfried Breuer, Raad van Bestuur van TenneT verantwoordelijk voor de offshore activiteiten: "Het net op zee dat TenneT op de Nederlandse Noordzee realiseert, krijgt hiermee écht vorm. Ik ben er trots op dat wij zo veel kunnen bijdragen aan de energietransitie, waarin windenergie op zee een cruciale rol speelt."

Sail away

Op zondag 5 augustus vaart de ponton via de Nieuwe Waterweg richting het windenergiegebied Borssele I. Het jacket is 55 meter hoog, 50 meter lang en 28 meter breed en circa 2730 ton zwaar.

Meer windenergie

In 2013 is in het Energieakkoord afgesproken dat er in 2023 vijf windgebieden op zee aangelegd moeten zijn. RVO.nl begeleidt de tenders voor deze kavels.

De aanleg van een elektriciteitsnet op zee door TenneT is een belangrijk onderdeel in de aanleg van de windparken. Samen met de bestaande windparken zijn de vijf nieuwe goed voor een totaal vermogen van 4,5 GW. Met de routekaart 2030 komt er daarna nog eens 7 GW bij aan windenergie op zee.

Artikel delen