Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Eco-innovaties mogelijk maken onder Europese milieuregelgeving: belemmeringen of ook kansen?

Europese milieuregelgeving kan eco-innovaties stimuleren, maar ook belemmeren. Het project Make it Work kijkt op dit moment naar knelpunten in de Europese regelgeving die innovaties in de transitie naar een circulaire economie belemmeren. Daarover organiseerde Make it Work op 14 en 15 december in Den Haag een internationale workshop. Aan de workshop namen circa 55 vertegenwoordigers uit 23 Europese landen en de Europese Commissie deel.

Omgevingswetportaal 18 januari 2018

Nieuws

De workshop werd geopend door Peter Diez, directeur Internationaal van het ministerie van IenW. Hij benadrukte dat overheidsorganisaties op lokaal, regionaal, nationaal en Europees niveau een belangrijke rol hebben in het faciliteren en stimuleren van innovaties. Voorwaarde is wel dat het wettelijk instrumentarium fit-for-purpose en toekomstbestendig is.

Mogelijkheden Europees instrumentarium niet benut

Tijdens de workshop bleek dat veel mogelijkheden in de huidige Europese milieurichtlijnen onbenut blijven of als ingewikkeld worden ervaren. Denk bijvoorbeeld aan het vergunnen van nieuwe, nog onbekende technieken voor recycling. Hier en daar lopen koplopers tegen grenzen aan.

Daarnaast leven veel vragen over de governance van het faciliteren van innovaties voor circulaire economie. Het gaat daarbij om aspecten als rolopvatting van vergunningverleners, uitwisseling van expertise, samenwerking tussen beleidmakers en uitvoerders etc.

Breed gedragen was de wens om een handreiking te maken die beleidsmakers en uitvoerders wegwijs maakt in alle mogelijkheden van het huidige EU-instrumentarium en suggesties doet voor een optimale governance. Het internationale Make it Work team zal samen met andere Europese implementatienetwerken zoals IMPEL met deze aanbeveling aan de slag gaan in 2018.

Make it Work

In Make it Work werkt Nederland samen met andere lidstaten en de Europese Commissie aan méér uniforme en eenvoudige Europese regels. Dit draagt bij aan een meer effectieve en efficiënte uitvoering en vergemakkelijkt integrale nationale wetgevingsinitiatieven, zoals de Omgevingswet.

Artikel delen