Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Kamerbrief over vergunningverlening voor nieuwbouw

Minister Plasterk (BZK) stuurt de Tweede Kamer een afschrift van de brief aan de gemeenten waarin hij oproept om bij vergunningverlening voor nieuwbouw te letten op de aansluiting tussen een geprefabriceerde breedplaat en de ter plaatse gestorte betonlaag. Deze brief is naar aanleiding van het instorten van een deel van de parkeergarage van Eindhoven Airport.

26 september 2017

Maandag 25 september 2017 zijn door Airport Eindhoven en BAM twee onderzoeksrapporten gepubliceerd over het instorten van de in aanbouw zijnde parkeergarage van Eindhoven Airport op 27 mei 2017. Uit de onderzoeksresultaten kan worden opgemaakt dat vergelijkbare veiligheidsrisicos zich mogelijk ook voor kunnen doen bij andere gebouwen met vloeren van geprefabriceerde breedplaten. Ik neem deze signalen zeer serieus en heb daarom actie genomen opdat veiligheidsrisicos bij andere gebouwen zowel mogelijk kunnen worden uitgesloten.

Ik heb gisteren alle gemeenten een brief gestuurd waarin ik hen oproep om bij vergunningverlening voor nieuwbouw goed op dit risico te letten. Verder heb ik hen gevraagd te inventariseren bij welke recent opgeleverde gebouwen een vergelijkbare constructie is toegepast. Zelf laat ik op korte termijn een informatiedocument opstellen voor de beoordeling van bestaande gebouwen. In de bijlage treft u de brief aan de gemeenten aan. Voorts heb ik de stichting NEN gevraagd om te bezien of de toelichting op de NEN-norm voor dit soort betonconstructies verduidelijking behoeft.

Morgen vindt op mijn ministerie een eerste gesprek plaats over het informatiedocument. Het opstellen hiervan kost enige tijd omdat het een complexe materie betreft waarbij de inbreng van diverse deskundigen en de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland noodzakelijk is. Ik verwacht een eerste versie binnen enkele weken gereed te hebben. Ondertussen kunnen gemeenten hun inventarisatie naar recent opgeleverde gebouwen uitvoeren. Nadat het informatiedocument gereed is, kan op basis hiervan een eerste beoordeling van mogelijk risicovolle gebouwen plaatsvinden. Deze beoordeling van bestaande gebouwen is maatwerk en zal op lokaal niveau door de eigenaar en gemeente moeten worden uitgevoerd.

Brief over vergunningverlening voor nieuwbouw
Minister Plasterk (BZK) stuurt een brief aan de gemeenten waarin hij oproept om bij vergunningverlening voor nieuwbouw te letten op de aansluiting tussen een geprefabriceerde breedplaat en de ter plaatse gestorte betonlaag.

Op 27 mei 2017 is een in aanbouw zijnde parkeergarage op Eindhoven Airport ingestort. Op 25 september zijn twee onderzoeksrapporten gepubliceerd van TNO en Adviesbureau Hageman die zijn gemaakt in opdracht van Eindhoven Airport respectievelijk BAM. De betonnen vloer was opgebouwd uit geprefabriceerde breedplaten met daarop een in het werk gestorte betonlaag. De aansluiting tussen deze twee lagen blijkt onvoldoende te zijn geweest en heeft vrijwel zeker geleid tot de instorting. Uit de onderzoeksresultaten kan worden opgemaakt dat vergelijkbare veiligheidsrisicos zich mogelijk ook voor kunnen doen bij andere gebouwen met vloeren van geprefabriceerde breedplaten. Dit is voor mij aanleiding om u deze brief te sturen.

De sterkte van de aansluiting tussen een geprefabriceerde breedplaat en de ter plaatse gestorte betonlaag wordt, voor zover bekend, in de praktijk niet beschouwd bij de constructieberekening van gebouwen. Uit het ongeval in Eindhoven volgt dat dit wel noodzakelijk is ter plaatse van de naden in de onderzijde van een breedplaatvloer in het geval hier trekspanningen optreden bij de belastingafdracht. Dit zal voornamelijk spelen bij breedplaatvloeren die zijn ondersteund door kolommen. Het gaat hierbij om zowel breedplaatvloeren met of zonder gewichtsbesparende elementen. Ik verzoek u dit aspect nadrukkelijk mee te nemen bij uw beoordeling van aanvragen voor een omgevingsvergunning voor het bouwen.

Voor de beoordeling van mogelijke veiligheidsrisicos bij bestaande gebouwen wordt door mij gewerkt aan een informatiedocument. Bij het opstellen hiervan zal ik de relevante partijen betrekken waaronder de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland. Vooruitlopend hierop verzoek ik u alvast te inventariseren bij welke recent opgeleverde gebouwen een constructie is toegepast

met breedplaatvloeren van geprefabriceerde breedplaten (al dan niet voorzien van gewichtsbesparende elementen) die worden ondersteund door kolommen. Een beoordeling van deze gebouwen is dan mogelijk direct nadat het informatiedocument beschikbaar is.

Indien u vragen heeft kunt u deze stellen aan de helpdesk bouwregelgeving:

www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bouwregelgeving/bouwvoorschriften/formulier-helpdesk-bouwregelgeving

.

Zie ook:

Artikel delen