Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Cultuurhistorisch onderzoek in de ruimtelijke ordening

Of het nu gaat om de herinrichting van een oud industrieterrein, de aanleg van een tunnel, of het opknappen van een stadspark: bij ruimtelijke (her)inrichting en ontwikkeling spelen verschillende belangen, zoals die van wonen, werken, infrastructuur en milieu. Ook de zorg voor ons cultuurhistorisch erfgoed hoort daarbij. Maar hoe breng je op een goede manier in kaart wat het cultuurhistorisch erfgoed in een plangebied behelst? En welke waarde moet eraan gehecht worden? De nieuwe brochure ‘Ruimtelijke ordening en erfgoed’ geeft praktische aanbevelingen voor opdrachtgevers van cultuurhistorisch onderzoek, zoals gemeenten, provincies en waterschappen.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 24 september 2014

Of het nu gaat om de herinrichting van een oud industrieterrein, de aanleg van een tunnel, of het opknappen van een stadspark: bij ruimtelijke (her)inrichting en ontwikkeling spelen verschillende belangen, zoals die van wonen, werken, infrastructuur en milieu. Ook de zorg voor ons cultuurhistorisch erfgoed hoort daarbij. Maar hoe breng je op een goede manier in kaart wat het cultuurhistorisch erfgoed in een plangebied behelst? En welke waarde moet eraan gehecht worden? De nieuwe brochure

Ruimtelijke ordening en erfgoed

geeft praktische aanbevelingen voor opdrachtgevers van cultuurhistorisch onderzoek, zoals gemeenten, provincies en waterschappen.

Wro

en

Bro

Volgens de Wet ruimtelijke ordening (

Wro

) moeten overheden in hun ruimtelijk beleid de relevante belangen meewegen, inclusief de zorg voor het erfgoed. Het Besluit ruimtelijke ordening (

Bro

) verplicht gemeenten om rekening te houden met cultuurhistorische waarden en de in de grond aanwezige of te verwachten archeologische monumenten. Gedegen onderzoek brengt deze cultuurhistorische waarden in beeld.

Ruimtelijke ordening en erfgoed

 is geen blauwdruk voor één specifieke werkwijze; elk onderzoek is immers maatwerk. Maar het laat met een praktisch stappenplan wel zien hoe de opdrachtgever regie kan voeren over de kwaliteit van het cultuurhistorisch onderzoek. Gemeenten, provincies, waterschappen en andere opdrachtgevers kunnen de uitkomsten vervolgens benutten voor het opstellen van beleid of ter inspiratie gebruiken bij het maken van een ruimtelijke plan.

Deze brochure is gebaseerd op de 

richtlijnen Cultuurhistorisch onderzoek in de vormgeving van de ruimtelijke ordening,

 die de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in 2013 heeft opgesteld.

Aanvullende informatie is te vinden op

www.handreikingerfgoedenruimte.nl

.

Artikel delen