Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Antwoord op veelgestelde vragen over archeologie

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft veelvoorkomende vragen van gemeenten over archeologie gebundeld in een nieuwe Lijst van Vragen & Antwoorden. Op welk moment kan een gemeente bij ruimtelijke plannen bijvoorbeeld het beste archeologisch onderzoek (laten) doen? Wie betaalt de kosten voor archeologische werkzaamheden en is hiervoor financiële compensatie mogelijk? Met deze antwoorden paraat kunnen gemeenten sneller en beter de ruimtelijke ordening van een gebied afwegen tegen het belang van waardevolle archeologie.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 29 januari 2014

De Rijksdienst voor het

Culture

el Erfgoed heeft veelvoorkomende vragen van gemeenten over archeologie gebundeld in een nieuwe

Lijst van Vragen & Antwoorden

. Op welk moment kan een gemeente bij ruimtelijke plannen bijvoorbeeld het beste archeologisch onderzoek (laten) doen? Wie betaalt de kosten voor archeologische werkzaamheden en is hiervoor financiële compensatie mogelijk? Met deze antwoorden paraat kunnen gemeenten sneller en beter de ruimtelijke ordening van een gebied afwegen tegen het belang van waardevolle archeologie.

Gemeenten zorgen over het algemeen goed voor archeologie en houden rekening met dit erfgoed, bijvoorbeeld bij het vaststellen van een bestemmingsplan. Toch stelden vorig jaar tijdens een bijeenkomst meer dan 100 gemeenteambtenaren belangrijke vragen over de omgang met archeologie. Daarom heeft de Rijksdienst nu een lijst samengesteld van deze veelgestelde vragen met praktische antwoorden.

Archeologie voor gemeenten

De vragenlijst komt voort uit het project

Archeologie voor gemeenten

, onderdeel van het programma

Verbeteracties archeologie

. Met dit project wil de Rijksdienst gemeenten faciliteren bij het behartigen van het archeologische belang in de ruimtelijke ordening.

Naast deze vragenlijst zal de Rijksdienst ook

and

ere aanwezige kennis verzamelen en ontsluiten voor gemeenten. Zo zijn er nu al een aantal

gemeentelijke praktijkvoorbeelden van compensatieregelingen

te raadplegen. En zijn er dit jaar verschillende regiobijeenkomsten waar gemeenten kennis kunnen opdoen en delen.

Download

hier

de vragen en antwoorden

Door

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Gerelateerder informatie:

Artikel delen