Menu

Filter op
content
Omgevingsweb

Nadeelcompensatie van ruim 150.000 euro voor hotel in Katwijk is voldoende

Vandaag deed de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uitspraak in een zaak tussen een hotel in Katwijk en het Hoogheemraadschap van Rijnland. Het hoogheemraadschap voerde een kustversterkingsproject uit waardoor de afstand tussen het terras van het hotel tot de vloedlijn van de zee van 25 meter naar 260 meter werd vergroot. De nadeelcompensatie van in totaal ruim € 150.000 die het hotel hiervoor kreeg is voldoende, oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak.

10 februari 2024

Jurisprudentie – Samenvattingen

Hotel Restaurant Noordzee in Katwijk is een hotel met een restaurant en café met terras aan de Boulevard in Katwijk. Het terras lag op 25 meter van de vloedlijn van de zee. Het Hoogheemraadschap Rijnland heeft de kust versterkt en een dijk-in-duinconstructie aangelegd. Hierdoor is de afstand van het terras tot de vloedlijn vergroot tot 260 meter. Vanaf het terras is er geen uitzicht meer op het strand, de vloedlijn en een deel van de zee. Het hotel kreeg hiervoor van het hoogheemraadschap een nadeelcompensatie van ruim € 70.000. Dat was volgens de eigenaar van het hotel niet genoeg. Zij kwamen daarom in beroep bij de rechtbank.

De rechtbank droeg het hoogheemraadschap nog eens naar de zaak te kijken en daarna besloot het hoogheemraadschap het hotel nog een aanvullend bedrag van ruim € 80.000 toe te kennen. De eigenaar vond ook deze vergoeding niet hoog genoeg en kwam hiertegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak. Een deel van het omzetverlies zou ten onrechte niet vergoed zijn. De Afdeling bestuursrechtspraak oordeelt in de uitspraak van vandaag dat dit ook niet hoeft, omdat "niet aannemelijk" is gemaakt dat dit deel van het omzetverlies te wijten is aan de kustversterking.

Artikel delen