Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Het plaatsen van een schoorsteenpijp bij een Rijksmonument is een overtreding (niet vergunningvrij)

Bij besluit van 19 december 2018 heeft het college [appellant] onder oplegging van een dwangsom van € 2.500,00 gelast de roestvrijstalen schoorsteenpijp op het dak van de monumentale woning aan [locatie] te Alphen (hierna: het perceel) te verwijderen en verwijderd te houden dan wel een omgevingsvergunning aan te vragen voor de schoorsteenpijp die moet voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit 2012. Het pand is een rijksmonument.

27 april 2024

Jurisprudentie – Samenvattingen

Naar aanleiding van een melding van een derde over rookoverlast heeft het college geconstateerd dat op het pand een roestvrijstalen schoorsteenpijp met een te laag uitmondingsgebied op het achterdakvlak is geplaatst zonder omgevingsvergunning. n het besluit van 9 juni 2022 over het bezwaar tegen de last onder dwangsom heeft het college zich op het standpunt gesteld dat de schoorsteenpijp in strijd is met artikel 2.1, eerste lid, onder f, van de Wabo en artikel 3.61, tweede lid, van het Bouwbesluit 2012.

Vaststaat dat het pand een rijksmonument is als bedoeld in artikel 1.1 van de Erfgoedwet. Niet in geschil is dat appellant ten tijde van belang niet beschikte over een omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, aanhef en onder f, van de Wabo.

Naar het oordeel van de Afdeling heeft het college zich terecht op het standpunt gesteld dat het plaatsen van een schoorsteenpijp geen activiteit is als bedoeld in artikel 2, onderdelen 1, 2 en 4 tot en met 21 van bijlage II van het Bor. Ook is er geen sprake van gewoon onderhoud als bedoeld in artikel 3a van bijlage II van het Bor.

Verder is niet in geschil dat de schoorsteenpijp in strijd is met artikel 3.61, tweede lid, van het Bouwbesluit 2012. Er is dus sprake van een tweetal overtredingen, zodat het college bevoegd was om handhavend op te treden.

Artikel delen