Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Hoe geeft de gemeente Olst-Wijhe vorm aan de energietransitie?

"Ook de gemeente Olst-Wijhe is druk bezig met de verduurzaming. Onlangs werd de Energievisie gepubliceerd, waarin de participatie van de inwoners een grote rol speelt. Omgevingsweb sprak met Marcel Blind, wethouder Duurzaamheid. Hij vertelt wat deze Energievisie uniek maakt. “We hebben in anderhalf jaar tijd 17 bijeenkomsten georganiseerd.”"

Redactie OmgevingsWeb 9 april 2019

Nieuws

Op welke prestatie op het gebied van verduurzaming bent u tot nu toe- het meest trots?

Net als veel andere gemeenten heeft de raad in mijn gemeente in 2010 ambities vastgesteld. In 2015 hebben we samen geconcludeerd deze ambities onhaalbaar bleken als we niet zouden kijken naar grootschalige opwek. Toen is raadsbreed besloten om de mogelijkheden te gaan onderzoeken voor wind- en zonne-energie en meteen te beginnen dit met onze inwoners te bespreken en te onderzoeken. Ik ben trots op het vroeg onderkennen en oppakken van de handschoen.

Wat wilt u allemaal nog bereiken op dit gebied?

We zitten in de fase van besluitvorming naar eigen energiebeleid. Ik wil dit beleid qua ambitieniveau in afstemming brengen met de op te stellen RES en waar mogelijk autonoom worden met liefst weer een eigen Gemeentelijk Energie Bedrijf.

Welke tip zou u aan andere gemeenten willen geven?

Begin vroeg, begin bij de inwoners, formuleer een heldere ambitie en doelstelling en zorg dat de raad over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om van start te kunnen gaan. Probeer die kennis ook over te dragen aan de inwoners. Dan kun je waarschijnlijk met steun van je raad een volwassen dialoog met je inwoners houden over duurzame energie.

De gemeente heeft een Energievisie; wat maakt deze visie uniek?

Enerzijds is dat de participatieve aanpak met inwoners. Anderzijds de voorwaarde dat projecten alleen doorgang mogen vinden indien (bijna) 100% van het eigendom en de winst in de gemeente en gemeenschap blijft.

Hoe betrekken jullie de burgers hierbij?

Door veel tijd te nemen en veel bijeenkomsten te organiseren, ook met scholen etc. Wij hebben er in anderhalf jaar tijd 17 georganiseerd. Kennis is onontbeerlijk om met elkaar het gesprek te voeren.

Krijgt u (veel) weerstand bij de plannen rondom duurzame energie-opwek? Hoe gaat u hiermee om?

Uiteraard roeren zich bij ons ook vooral de inwoners die overal tegen zijn. Toch doen we ons uiterste best om met hen te blijven praten. Hoe willen ze het dan? Wat zijn hun ideeën om te verduurzamen? Zo ontstaat er wederzijds begrip. We zijn ook helder in de communicatie. Vooraf is bijvoorbeeld al gezegd dat we niet iedereen tevreden zullen kunnen houden.

Hoe gaat u om met de onzekerheden rondom duurzame energiebronnen?

We investeren veel in kennis over duurzame energiebronnen, zodat we het gesprek voeren op basis van kennis. Zorg dat je altijd een antwoord hebt op elke vraag, elke smoes en elke reden om het niet, later of anders te doen.

Welke kansen brengt het samenwerken in een RES met zich mee?

De grote kans van de RES is om gemeenten die achterover hebben geleund of zelfs een verkeerde afslag genomen een extra stap te laten zetten. Koplopers kunnen hun laten zien hoe het kan en hoe het moet. Samen is het makkelijker. Denk hierbij ook aan het betrekken van raden.

En welke obstakels? Hoe zijn deze te overwinnen?

Ook de RES zal zijn participatietraject moeten hebben. Dat is een heel lastige omdat de tijd ons niet gegeven is. Maar hier ligt wel de sleutel om inwoners mee te nemen in de transitie naar duurzame energie. Het zou mooi zijn als er meer tijd was om het participatietraject goed uit te kunnen voeren.

Marcel Blind is één van de wethouders die op het congres De gemeentelijke energietransitie - samen aan de slag vertellen over hun concrete aanpak. Ook Marieke van Doorninck, Liesbeth van Tongeren, Eef van Ooijen en Arno Bonte zijn aanwezig.

Artikel delen