Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Indien gewenst van initiatiefnemer wil NVM ook voor vergunningvrije bouwwerken een vergunning krijgen voor zekerheid

In een brief aan de minister van Infrastructuur & Milieu heeft NVB gereageerd op de invoeringswet Omgevingswet. Deze wet werd op 5 januari 2017 ter consultatie aan de markt aangeboden. NVB is, op een paar kleine kritische punten na, zeer te spreken over het wetsvoorstel.

NVM 20 februari 2017

Het voorstel pakt het probleem aan dat nu veelal te vroeg en te vaak de ontwikkelaar moet opdraaien voor planschade die buren ondervinden door de wijziging van het bestemmingsplan, terwijl nog niet eens duidelijk is hoe groot die schade straks echt is.

Ook is de NVB enthousiast over de mogelijkheid om straks zonder vergunning te kunnen starten met de bouw, doordat de vergunning voor een omgevingsplanactiviteit expliciet in het omgevingsplan moet worden opgenomen.

Tot slot is NVB blij met de nieuwe voorbereidingsbescherming, waardoor een eventuele toekomstige wijziging van het bestemmingsplan niet langer in alle gevallen vergunningverlening onder het huidige plan frustreert.

Lees

hier

de brief van NVB aan de minister:

Onderwerp: Consultatiereactie invoeringswet omgevingswet

Geachte mevrouw Schultz van Haegen,

Op 5 januari jongstleden werd de consultatieversie van de Invoeringswet Omgevingswet openbaar. Langs de weg van een internetconsultatie verzoekt u betrokkenen te reageren op het voorstel. Namens de leden van NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers stellen wij u graag op de hoogte van enkele van onze bevindingen. Wij zullen hierna ingaan op het splitsen van de vergunningplicht voor een bouwactiviteit, nadeelcompensatie en planschade en voorbereidingsbescherming.

Splitsing vergunningplicht

In uw voorstel wordt de zogenoemde knip doorgevoerd. Hiermee wordt bedoeld dat de vergunningplicht voor een bouwactiviteit wordt gesplitst in een technische vergunning en een vergunning voor omgevingsplanactiviteit (Ruimtelijke ordening en welstand). Als gevolg van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen wordt het straks al mogelijk om de technische vergunning te laten verlenen na goedkeuring door een private kwaliteitsborger. De vergunning voor een omgevingsplanactiviteit wordt echter in de omgevingswet slechts vereist als dit in het omgevingsplan staat. Het is hiermee uw bedoeling mogelijk te maken dat op bepaalde locaties ontwikkelaars zonder vergunning kunnen beginnen met bouwen. De leden van NVB zijn bijzonder gecharmeerd van dit plan. Vergunningverlening kan in veel gevallen een onnodige vertraging van het bouwproces opleveren. De vraag is hier wel of financiers, die op dit moment vaak een onherroepelijke vergunning als voorwaarde stellen, zich comfortabel zullen voelen bij deze constructie.

NVB verzoekt u hierom straks duidelijk in de wet (of de Memorie van Toelichting) op te nemen dat een initiatiefnemer altijd een vergunning kan aanvragen ter verkrijging van die zekerheid. Indien het bevoegd gezag vervolgens constateert dat het bouwen van het bouwwerk zonder vergunning is toegestaan, dan meldt het bevoegd gezag dit aan de aanvrager. Deze melding zal vervolgens de aanvrager de zekerheid geven dat zijn plan is toegestaan.

Nadeelcompensatie/ planschade

Op het gebied van nadeelcompensatie/planschade verschuift u het schademoment naar het vergunningsmoment. Leden van NVB zijn, als initiatiefnemer van een substantieel deel van de woningbouw in Nederland, vaak contractueel gebonden om deze schade te vergoeden aan de gemeente. We zijn dan ook blij met dit voorstel, omdat op het moment van vergunningverlening duidelijk is dat er een reële kans is dat een bepaald plan ontwikkeld gaat worden. Dit sluit meer aan bij praktijk.

Ook het verhogen van het normaal maatschappelijk risico naar 5% draagt er in hoge mate aan bij dat alleen een abnormale en speciale last voor schadevergoeding in aanmerking komt en dat is wat leden van NVB betreft een welkome aanvulling.

Voorbereidingsbescherming

In uw voorstel wijzigt de voorbereidingsbescherming, door te bepalen dat het bevoegd gezag in het omgevingsplan op moet nemen voor welke kavel er voorbereidingsbescherming geldt. Hoewel dit een wijziging is waar de leden van NVB blij mee zijn, bestaat de vrees dat ingeval van wijzigingen de gemeente uit voorzorg alle betrokken kavels van voorbereidingsbescherming zal voorzien. Wij verzoeken u een waarborg in te bouwen, waarmee wordt geborgd dat dit niet gebeurt.

Met vriendelijke groet,

NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers

Coen van Rooyen

jurist

Artikel delen