Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Aangepaste ladder duurzame verstedelijking is verbetering

De 'ladder voor duurzame verstedelijking' wordt eenvoudiger en zal tot minder onderzoekslasten. Minister Schultz van Haegen (IenM) stuurde onlangs een brief naar de Tweede Kamer over (en met) de gewijzigde ladder.

VNG 24 juni 2016

De aangepaste versie komt voor een groot deel tegemoet aan de bezwaren van gemeenten tegen de huidige versie en lijkt op veel punten een verbetering. Er komt een helpdesk en de bijbehorende digitale Handreiking wordt aangepast zodat deze beter bruikbaar is in de praktijk.

Ladder voor duurzame verstedelijking

De ladder is een instrument dat van gemeenten, provincies en projectontwikkelaars vraagt om bij nieuwe plannen voor woningen, winkels, kantoren of bedrijventerreinen aan te tonen dat er behoefte aan is. Dit om onnodige leegstand te voorkomen.

Gewijzigde ladder

Zoals gezegd: de regeling wordt duidelijker en zal tot minder onderzoekslasten leiden. Daarbij vindt de VNG het belangrijk dat het Rijk de uitvoeringspraktijk goed ondersteunt door een bruikbare handreiking en het instellen van een helpdesk. Wel missen we nog duidelijkheid over de verhouding tussen de ladders op rijks- en provinciaal niveau en over enkele belangrijke (ongewijzigde) begrippen.

VNG-inzet

De VNG vindt een zorgvuldige omgang met schaarse ruimte belangrijk. Daarom staan we positief tegenover de plicht om tijdig na te denken over de gevolgen van ruimtelijke ontwikkelingen. Dat moet echter wel met behulp van een voor gemeenten in de praktijk hanteerbaar instrument, dat is de ladder op dit moment niet.

Wensen gemeenten

Het is dus goed dat de ladder op de schop genomen wordt. We vinden het daarbij belangrijk dat het een zo decentraal mogelijk instrument wordt voor die onderwerpen waarvoor dit relevant is en een duidelijke meerwaarde heeft. De regeling moet in ieder geval helderheid geven over een aantal kernbegrippen. Verder moet de verhouding rijk, provincies, gemeenten helder zijn.

Dit hebben we de afgelopen periode, samen met een flink aantal gemeenten, onder de aandacht gebracht bij de minister. Met effect: met veel van onze wensen is rekening gehouden.

Internetconsultatie

De ladder wordt geregeld in het Besluit ruimtelijke ordening (Bro). De officiële internetconsultatie over de wijziging van het Bro start naar verwachting medio juli 2016 en duurt tot medio september 2016 via www.internetconsultatie.nl.

Uw inbreng voor de VNG-reactie over deze wijziging kunt u tot en met 22 augustus 2016 sturen naar

omgevingswet@vng.nl

onder vermelding van Inbreng VNG-reactie Wijziging Bro.

Meer informatie

Artikel delen