De Omgevingswet bundelt wetgeving en regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) ondersteunt de uitvoering van de Omgevingswet. In de Invoeringswet staan de hoofdlijnen van het DSO. De wet gaat in op wat het DSO precies is en vormt het juridisch kader. Bekijk hier de video DSO in 3 minuten.
Het DSO en de wet- en regelgeving waarop het gebaseerd is, is deels nog in ontwikkeling. Na de inwerkingtreding van de Omgevingswet in 2024 gaat deze ontwikkeling verder. Lees hier welke invloed de komst van het DSO kan hebben op processen in jouw organisatie.
Mensen zien het DSO als 1 digitaal loket, maar aan de achterkant is het DSO een samenhangend stelsel van digitale voorzieningen, standaarden, gegevens, bronnen en onderlinge afspraken.
De landelijke voorziening van het DSO bestaat onder andere uit het Omgevingsloket, waarin de nationale regelgeving te vinden is. Het Omgevingsloket gaat voorzien in vergunningaanvragen, meldingen en informatieverstrekking. Lokale overheden kunnen hun lokale systemen hierop aansluiten en lokale Omgevingsbesluiten en regelgeving hierop publiceren. Zo wordt het mogelijk om via het Omgevingsloket lokale omgevingsplannen en omgevingsvisies in te zien, net als omgevingsverordeningen, programma’s en projectbesluiten.
Voor het aansluiten van de lokale systemen zijn nieuwe standaarden ontwikkeld, namelijk:
Het Omgevingsloket wordt dus een centrale plek voor alle informatie over de fysieke leefomgeving. Voor initiatiefnemers is het een manier om straks gemakkelijk en snel overzicht te krijgen van wat er wel en niet mag in een gebied. Het is de bedoeling dat het Omgevingsloket in de toekomst ook informatie bevat over de kwaliteit van de leefomgeving, zoals gegevens over luchtkwaliteit, water en geluidbelasting.
Het Omgevingsloket bestaat uit verschillende omgevingen:
Voor aansluiting op het DSO moeten gemeenten bepaalde software hebben. Mocht je bij inwerkingtreding van de Omgevingswet nog geen gebruik kunnen maken van het DSO, dan zijn er tijdelijke alternatieve maatregelen (TAM). Die TAM kunnen overheden gebruiken om de belangrijkste zaken uit te voeren, wanneer het DSO voor hen nog niet goed werkt.
Sinds ingang van de Omgevingswet vervangt het DSO op landelijk niveau een aantal bestaande voorzieningen:
Deze voorzieningen worden stap voor stap uitgefaseerd.
Nieuwe versie STAM (5.0) binnenkort beschikbaar in het DSO
Nieuws-persberichtPlannen voor ontwikkeling DSO in 3e kwartaal 2024
Nieuws-persberichtZal minister Keijzer wel serieus willen luisteren naar de vele problemen van de Omgevingswet, het DSO en de Wkb?
BlogDe Jonge: burgers verplichten tot delen telefoonnummer en e-mailadres in DSO mag niet
ArtikelenPlannen voor ontwikkeling DSO in 3e kwartaal 2024
Nieuws-persberichtNieuwe versie STAM (5.0) binnenkort beschikbaar in het DSO
Nieuws-persberichtDe Jonge: burgers verplichten tot delen telefoonnummer en e-mailadres in DSO mag niet
ArtikelenZal minister Keijzer wel serieus willen luisteren naar de vele problemen van de Omgevingswet, het DSO en de Wkb?
BlogAankondiging aangepaste bruidsschat en uitrol nieuwe versie software DSO-LV
Nieuws-persberichtIs 1 januari 2023 haalbaar? De stand van zaken omtrent het DSO
OpinieKamerbrief over reactie op rapport Adviescollege ICT programma Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
Kamerstuk: kamerbriefWaarom het Digitaal Stelsel Omgevingswet verzuipt
Blog