Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Kamerbrief over Programma 'Wonen en zorg voor ouderen'

Minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en minister Helder (Langdurige Zorg en Sport) informeren de Tweede Kamer over het programma ‘Wonen en zorg voor ouderen’. Het doel van het programma is dat ouderen in een geschikte woning en leefomgeving met plezier kunnen wonen en kunnen verhuizen als ze dat willen.

23 November 2022

Kamerstuk: kamerbrief

Kamerstuk: kamerbrief

Hierbij bieden wij u namens het kabinet het programma ‘Wonen en zorg voor ouderen’ aan. Dit programma is het zesde, en tevens laatste, programma dat uitkomt onder de Nationale Woon- en Bouwagenda(1). Daarnaast is dit programma ook ondergebracht in het programma WOZO (Wonen, ondersteuning en zorg voor ouderen) dat u op 4 juli jl. heeft ontvangen (2).

Het aantal ouderen in onze samenleving zal naar verhouding sterk toenemen. Nederland is wat betreft huisvesting momenteel nog niet klaar voor de toenemende groep ouderen. Om er voor te zorgen dat ouderen nu en in de toekomst prettig kunnen wonen, is een inhaalslag nodig. Het doel van het programma is dat ouderen in een geschikte woning en leefomgeving met plezier kunnen wonen en kunnen verhuizen als ze dat willen. Om dat te realiseren moet er, mede door de vergrijzing, veel voor ouderen worden gebouwd. Door woningen op maat voor ouderen te bouwen, brengen we daarnaast een verhuisketen op gang.

Met dit programma willen wij, in samenwerking met sectorpartijen, het volgende bewerkstelligen:

  1. Het versnellen van woningbouw.

Van de 900.000 woningen die tot en met 2030 worden gebouwd, zijn minstens 290.000 woningen geschikt voor ouderen.

  1. Ouderen informeren en ontzorgen en de doorstroming verbeteren.

We willen dat ouderen in de voor hen geschikte woningen terechtkomen. Door een toename van het aantal verhuisbewegingen van ouderen realiseren we bovendien doorstroming in de algehele woningvoorraad.

  1. Een leefomgeving realiseren die uitnodigt tot bewegen en ontmoeten.

We willen ervoor zorgen dat naast de woning, ook de leefomgeving is aangepast aan oudere bewoners, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen.

Het programma kent sterke samenhang met de andere programma’s onder de Nationale Woon- en Bouwagenda en programma’s van VWS. Bij de VWS programma’s gaat het om het Integrale zorgakkoord, het Gezond en Actief Leven Akkoord dat op dit moment nader wordt uitgewerkt, de Toekomst Arbeidsmarkt Zorg en het programma WOZO.

Randvoorwaarden voor huisvesting van ouderen met een Wlz indicatie

Voor ouderen met een zorgvraag geldt dat niet alleen de woning moet aansluiten op de woonwensen, maar dat aan meer randvoorwaarden voldaan moet worden om plezierig wonen met een zorgvraag mogelijk te maken. In het WOZO- programma is ingegaan op deze noodzakelijke randvoorwaarden. Enkele van de meest vitale randvoorwaarden voor ouderen met een Wlz indicatie (Wet langdurige zorg), die met name door ActiZ zijn benoemd, zijn de versterking van de wijkinfrastructuur, de toegang tot de (intensieve) verpleegzorg, de inrichting van het zorglandschap en een stabiele financiering om de transitie mogelijk te maken. Deze onderwerpen zullen in het WOZO-programma met onder meer ActiZ nader worden uitgewerkt. Met de VNG zal worden onderzocht wat de gevolgen van scheiden van wonen en zorg zijn voor het gebruik van Wmo-voorzieningen (Wet maatschappelijke ondersteuning).

Huurgewenning

Aan uw Kamer is tijdens het Wetgevingsoverleg Wonen van 14 november jl. toegezegd na te gaan in hoeverre woningcorporaties huurgewenning aanbieden. Het blijkt dat dit niet landelijk wordt bijgehouden. Woningcorporaties zetten vaak een breed pakket aan instrumenten in om het voor ouderen aantrekkelijk te maken om te verhuizen naar een geschikte woning. Huurgewenning is een van de mogelijkheden om huishoudens in staat te stellen financieel de stap naar een andere, meer passende woning te maken. Het gaat ouderen echter niet altijd om hun financiële positie. Corporaties kijken ook naar de woonwensen en de toegankelijkheid van de woning. Dat betekent dat corporaties meerdere instrumenten in hun gereedschapskist hebben zitten en huurgewenning zullen toepassen als ze daarmee een passende oplossing kunnen bieden. In de tweede actielijn van het programma besteden we aandacht aan de verhuisbeweging van ouderen en doorstroming.

We zullen periodiek uw Kamer informeren over de voortgang van de in het programma benoemde acties. Bijgevoegd vindt u behalve het programma ook de rapporten Overlap tussen de opgaven aan verpleegzorgplekken en geclusterde woningen (ABF) en Onderzoek meerkosten geclusterde woonvormen Wlz (KPMG). Als bijlage is onderaan deze brief daarnaast een update van de projectie van de benodigde verpleegzorgcapaciteit opgenomen. Tevens vindt u als bijlage onderaan deze brief een overzicht van de moties waaraan met het programma ‘Wonen en zorg voor ouderen’ invulling is gegeven.

De minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening,

Hugo de Jonge

De minister voor Langdurige Zorg en Sport,

Conny Helder

Lees verder

Lees hier de gehele Kamerbrief.

Bijlagen

Programma Wonen en zorg voor ouderen

Het doel van dit programma is dat ouderen in een geschikte woning en leefomgeving met plezier kunnen wonen en kunnen verhuizen ...

Onderzoek meerkosten geclusterde woonvormen Wet langdurige zorg (Wlz)

Dit onderzoek is gericht op de meerkosten voor de bouw van geclusterde woonvormen op basis van Wlz-zorg thuis.

Overlap tussen de opgaven aan verpleegzorgplekken en geclusterde woningen

In dit rapport wordt een schatting gemaakt over de overlap tussen de opgaven aan verpleegzorgplekken en geclusterde woningen.

Beslisnota bij Kamerbrief over Programma 'Wonen en zorg voor ouderen'

In een beslisnota staat achtergrondinformatie die bewindspersonen gebruiken bij de besluitvorming over een Kamerstuk.

Zie ook

Kamerbrief over Nationale Woon- en Bouwagenda en het Programma Woningbouw

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.