Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Brochure 'Natuurinclusief (ver)bouwen in Overijssel'

De biodiversiteit gaat overal hard achteruit. Het aantal soorten en de hoeveelheid dieren en planten neemt sterk af. Dat is slecht voor de natuur én voor de mens. Je kunt zelf veel doen om in je eigen omgeving het leefgebied en de variëteit van planten en dieren te vergroten. Bijvoorbeeld door de toepassing van natuurinclusief bouwen, waarmee je zorgt voor voldoende voedsel, schuil- en nestvoorzieningen voor vogels, vleermuizen, insecten en andere diersoorten in de gebouwde omgeving. In deze brochure staan daarvoor verschillende tips die over het algemeen eenvoudig uit te voeren zijn.

Het Oversticht 19 March 2022

Handreikingen

Handreikingen


Een natuurinclusief gebouwde omgeving is vanzelfsprekend ook een groenere omgeving met een gezond en aantrekkelijk leefklimaat waar het prettiger wonen en werken is. Een groene omgeving zorgt voor verkoeling in de steeds vaker voorkomende hete zomers, de opvang van regenwater bij toenemende stortbuien en voor schonere lucht.

Aandacht

In de afgelopen jaren is er meer aandacht gekomen voor de biodiversiteit en het belang van het herstel ervan. Ook natuurinclusief bouwen staat in toenemende mate in de belangstelling, maar de impact van deze toenemende aandacht is in de praktijk nog beperkt. (Ver)bouwen betekent vaak een afname van de biodiversiteit en dat is een gemiste kans. De menselijke samenleving met huizen en tuinen biedt voor veel dieren goede kansen en een variatie aan levensomstandigheden. De soortenrijkdom in de buitenwijken van dorpen en steden is bijvoorbeeld groter dan de soortenrijkdom in landbouwgebieden.

Samenhang

Belangrijk bij natuurinclusief bouwen is de samenhang tussen de verschillende maatregelen. Een insectenhotel heeft een grotere kans van slagen als er bloemen in de buurt staan die insecten aantrekken. Vogels maken eerder gebruik van een nestkastje als er voldoende water en voedsel in de buurt te vinden is, zoals bessen of insecten. En kleine zoogdieren zoals egels hebben ‘rommelhoekjes’ nodig in de tuin voor voedsel en onderdak.

De brochure als leidraad

Wie ook de stap wil zetten naar het realiseren van natuurinclusieve bouwwerken, omliggende tuinen en terreinen, kan deze brochure als leidraad gebruiken. En bedenk: hoewel gemeenten een belangrijke rol kunnen vervullen bij het stimuleren van natuurinclusief bouwen, ben je ook zelf goed in staat om je huis, tuin, straat of buurt natuurinclusief te maken. Hoe meer buurtbewoners meedoen, hoe groter het effect.

Publicatie

Natuurinclusies (ver)bouwen in Overijssel

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.