Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Voorgenomen nieuwe veiligheidsvoorschriften voor laadpalen in parkeergarages 

Laadpalen in de parkeergarages zorgen bij veel VvE’s voor discussie rond brandveiligheid. Een wijzigingsbesluit omtrent de veiligheidseisen moet voor duidelijkheid zorgen.

Vereniging Eigen Huis 15 juni 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Bij parkeergarages onder nieuw gebouwde hoge gebouwen met woonfunctie moeten sprinklerinstallaties komen. Voor de woonzorgfunctie worden brandveiligheidseisen aangepast op de WAR-systematiek die zich richt op de mate waarin de bewoners worden geholpen bij het vluchten bij brand. Tot slot moeten de eisen en bepalingsmethode voor daglicht aangepast worden aan de Europese norm. Dit zijn enkele bepalingen die zijn vastgesteld in het wijzigingsbesluit.

Risico’s lastig te beoordelen

Wanneer je in een appartement woont en een laadpaal wil voor je elektrische voertuig, dan moet je dit aanvragen bij het VvE-bestuur. Een lastig te beoordelen aanvraag. Er werd pas op de plaats gemaakt vanwege onduidelijkheid omtrent elektrisch laden. Heeft dit een verhoogd risico tot brand? Of helemaal niet? “Er is nog te weinig bekend over de brandveiligheid van elektrische voertuigen, om concrete uitspraken te doen”, stel Arianne Timmerman, jurist bij Vereniging Eigen Huis,” dat zorgt ervoor dat bij veel VvE’s het plaatsen van laadpalen stil is komen te staan. Men wacht op duidelijkheid.”

Aangewakkerde angst

Het tv-programma Kassa kaartte vorig jaar de brandveiligheid van elektrische auto’s aan. Een oud-brandweerman liet zien hoe een elektrisch voertuig tijdens het laden zomaar vlam kan vatten en hoe heftig de gevolgen waren. Naar aanleiding van dit bericht stelde toenmalig minister Binnenlandse Zaken Knops, dat het opladen van een elektrische auto in een parkeergarage niet leidt tot een grotere kans op brand. Feit is wel dat het verloop van een eventuele brand anders is dan bij een conventioneel voertuig. Een nieuwe regelgeving brengt niet alleen duidelijkheid, maar is ook essentieel voor de veiligheid van bewoners. Met de juiste maatregelen bestaat er een verminderde kans op extreme branden.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.