Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Voorbeelden van gemeentelijk erfgoedbeleid

Behoud van cultureel erfgoed is een gemeentelijke kerntaak die verbonden is met tal van andere beleidsvelden, zoals ruimtelijke ordening, economie, toerisme en cultuur. In het erfgoedbeleid bepaalt de gemeente de ambities op het gebied van erfgoed en welke acties daarbij horen. Een erfgoednota of erfgoedvisie beschrijft deze en legt de verbinding met andere beleidsthema’s. 

RCE 28 June 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht



Er zijn allerlei manieren om een erfgoednota op te stellen. De gemeente Utrecht stelde erfgoedbeleid op vanuit de ambitie om het erfgoed van de stad als kwaliteit te benutten in nieuwe ontwikkelingen. De gemeente Rheden verbindt het erfgoed met de rijke geschiedenis van de dorpen en wijken (en won de BNG Bank Erfgoedprijs). De notie dat erfgoed gemeente overschrijdend is, kan gemeenten ook doen besluiten samen te werken: in Oost-Gelderland hebben Aalten, Oost-Gelre en Winterswijk samen een erfgoednota opgesteld.

Participatie neemt een steeds belangrijker plaats in bij de totstandkoming van erfgoedbeleid. In Tholen vroeg de gemeente aan de inwoners wat zij voor hun erfgoed wensten, zo vertelt de wethouder. Zodat het beleid geen beleid van de overheid is, maar van alle inwoners. Ook de erfgoednota van Delft geeft een voorbeeld van een participatietraject. Het verdrag van Granada over architectonisch erfgoed verplicht de overheid overigens ook om participatie van culturele instellingen en verenigingen en het publiek te borgen in alle stadia van de besluitvorming over dit cultureel erfgoed.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.