Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Tijdelijke alternatieve maatregelen (TAM) stoppen definitief per 1 januari 2026

De tijdelijke alternatieve maatregelen (TAM) zijn bedoeld voor organisaties die het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en de nieuwe publicatiestandaard nog niet volledig konden gebruiken. Deze maatregelen lopen af en kunnen niet meer worden verlengd. Vanaf 1 januari 2026 is het daarom niet langer mogelijk om gebruik te maken van TAM. De maatregelen, die als vangnet dienden voor overheden zonder voldoende technische mogelijkheden, zijn inmiddels niet meer noodzakelijk.

Aan de slag met de Omgevingswet 16 April 2025

Het is nu tijd om volledig over te stappen van TAM IMRO op de publicatiestandaard van het hoofdspoor: de Standaard officiële publicaties en Toepassingsprofielen voor omgevingsdocumenten (STOP/TPOD).

Voor wie belangrijk?

Behandelt u aanvragen uit het Omgevingsloket bij een gemeente, provincie, omgevingsdienst of rijksorganisatie? Of bent u een softwareleverancier voor zaak- en vergunningensystemen (VTH-software)? Dan is deze informatie belangrijk voor u.

Achtergrond

De TAM werden in april 2021 geïntroduceerd, als onderdeel van het overgangsrecht in het Besluit elektronische publicaties. De tijdelijke maatregelen boden overheden een terugvaloptie om hun dienstverlening te blijven voortzetten wanneer ze de benodigde DSO-functionaliteit (nog) niet konden gebruiken. Bijvoorbeeld om wijzigingen te publiceren voor een omgevingsplan of omgevingsverordening. Of om gerelateerde aanvragen op te zoeken die zijn binnengekomen bij andere overheden in uw regio.

De inzet van de TAM is echter altijd tijdelijk bedoeld geweest en nooit als structureel alternatief voor de nieuwe manier van werken. Lees hier het eerdere bericht over de TAM-uitfasering.

Klaar voor uitfasering TAM IMRO

De 1.3 versie van de STOP/TPOD-standaard functioneert inmiddels stabiel. Uit recente rapportages, waaronder de Interbestuurlijke Ketentesten (IKT) en een onderzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), blijkt dat de technische voorwaarden, waaronder de beschikbaarheid in de lokale software, daarmee grotendeels op orde zijn. De techniek vormt op 1/1/'26 geen belemmering meer voor het kunnen werken met de nieuwe publicatiestandaard.

Leveranciers geven aan dat zij gebaat zijn bij het beëindigen van TAM IMRO. Omdat dit hen in staat stelt om hun software sneller en consistenter door te ontwikkelen.

Gemeenten vormen de grootste groep gebruikers van TAM IMRO. Door gerichte ondersteuning en samenwerking heeft de minister er vertrouwen in dat zij per 1/1/'26 volledig zijn overgestapt op de nieuwe publicatiestandaard.

Voordelen bij overstappen

Het overstappen op de STOP/TPOD-standaard heeft verschillende voordelen. Zoals, dat deze standaard een betere basis biedt voor het gebruikersvriendelijker maken van het loket en het werken via 1 standaard. Dit laatste voorkomt dubbel werk.

Ondersteuning voor gemeenten

Sommige gemeenten hebben nog niet genoeg capaciteit of kennis om volledig via de nieuwe publicatiestandaard te werken. Om de overgang soepel te laten verlopen, wordt de komende periode ingezet op ondersteuning langs 2 sporen:

  • het stimuleren van regionale samenwerking tussen gemeenten

  • het aanbieden van praktische voorbeeldproducten

Deze aanpak moet ervoor zorgen dat gemeenten met beperkte middelen in staat zijn om tijdig de overstap te maken. De ondersteuning vanuit de VNG en het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening loopt de komende tijd door. Dat geeft de minister vertrouwen.

Met het uitfaseren van de TAM/IMRO per 1 januari 2026, zet de overheid een belangrijke stap in de verdere verankering van het Digitaal Stelsel Omgevingswet.

Informatie over TAM binnenkort op iplo.nl

Alle informatie over de TAM vindt u op de pagina Tijdelijke alternatieve maatregelen (TAM). Onze website stopt op 1 juli 2025. Alle informatie over de TAM verhuist daarom binnenkort naar de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.