Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

Solar carport en laadinfrastructuur: een aantrekkelijke combi

We bevinden ons midden in een mobiliteits- én energietransitie. De combinatie van solar carports en laadinfrastructuur is een mooi voorbeeld van hoe ontwikkelingen samengaan. Solar carports bieden aantrekkelijke voordelen, maar er zijn in de praktijk ook nog wat uitdagingen in het realiseren ervan. Jan Jaap Wesselink (adviseur Zon) en Willem Knol (adviseur EV) vertellen hier graag meer over.

20 januari 2021

Vraag en aanbod bij elkaar

Steeds vaker kiezen we voor elektrisch vervoer (EV) in plaats van de fossiele auto en zoeken we naar oplossingen voor het lokaal en duurzaam opwekken van energie. De laadpalen worden hier gekoppeld aan zonnepanelen, zodat EV’s direct kunnen opladen met de duurzaam opgewekte energie. Eén van de voordelen van het combineren van solar carports met laadpalen is dat het vraag en aanbod bij elkaar brengt. EV’s kunnen direct opladen met de opgewekte zonne-energie, waardoor de energie niet eerst over een lange afstand moet worden getransporteerd of moet worden opgeslagen. En door de zonnepanelen als dak boven de parkeerplaatsen te installeren, maak je meteen slim gebruik van de ruimte. Bovendien laat zo’n zonnedak mooi zien waar de stroom vandaan komt, wat kan helpen bij het aanmoedigen van elektrisch rijden.

Piekbelasting voorkomen

Daarnaast kan de koppeling van zonnepanelen aan laadpalen helpen om piekbelasting te voorkomen. Door de elektriciteit direct in EV’s op te slaan, in plaats van dat het aan het elektriciteitsnet wordt geleverd, wordt een piek in het elektriciteitsaanbod voorkomen. Dit geldt ook andersom: door de auto’s direct met zonne-energie te laden, in plaats van dat ze energie van het elektriciteitsnet vragen, wordt het elektriciteitsnet ook op die manier ontzien.

Financieel aantrekkelijk

Doordat vraag en aanbod bij elkaar worden gebracht, is dit ook een financieel aantrekkelijk concept. Het bestaat eigenlijk uit twee entiteiten. Aan de ene kant de zonnepanelen, waarvan de energie direct kan worden verkocht, en aan de andere kant de laadpalen, waarvoor de energie goedkoop kan worden ingekocht. Het direct kunnen verkopen en goedkoop inkopen van de energie is een groot voordeel van het opwekken van lokale energie.

Uitdagingen

Nu je de voordelen op een rijtje ziet, vraag je je misschien af waarom je nog zo weinig solar carports met laadpalen tegenkomt. Dat komt omdat het in de praktijk helaas nog niet makkelijk is om vraag en aanbod daadwerkelijk samen te brengen. Het is een uitdaging om de juiste locatie te kiezen en gebruikers op het juiste moment te laten laden.

Op dit moment vindt het laden van EV’s voornamelijk `s avonds plaats, terwijl het concept alleen werkt alleen als gebruikers overdag laden wanneer de zon schijnt. Dit betekent dat locaties voor de solar carports moeten worden gekozen waar voldoende overdag wordt geladen. Denk aan bezoekerslocaties en werklocaties. Ook is gedragsverandering essentieel. Elektrische rijders moeten worden gestimuleerd om te laden wanneer de zon schijnt. Wellicht door financiële prikkels, zoals goedkopere laadtarieven tijdens zonuren, maar ook bewustwording door marketingcampagnes kan hierbij helpen.

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.