Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Onduidelijkheid over inwerkingtreding Omgevingswet: wel en niet controversieel verklaard

Als gevolg van de demissionaire status van het kabinet hebben zowel de Eerste als Tweede Kamer op dinsdag 2 februari behandeld welke wetsvoorstellen en onderwerpen als controversieel verklaard worden. In de Eerste Kamer is de inwerkingtreding van de Omgevingswet voorlopig niet controversieel verklaard, terwijl in de Tweede Kamer het voorstel voor het controversieel verklaren van het Ontwerpbesluit tot vaststelling van de datum van inwerkingtreding van de Omgevingswet, ingediend door GroenLinks, wel is aangenomen.

3 februari 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

In de Eerste Kamer werden dinsdag drie wetsvoorstellen in de plenaire vergadering - zonder stemming - controversieel verklaard. Hier zat het Ontwerpbesluit tot vaststelling van de datum van inwerkingtreding van de Omgevingswet niet tussen.

Ook in de Tweede Kamer is tijdens de plenaire vergadering de lijst van controversiële onderwerpen behandeld. Fracties en Commissies hebben afgelopen week de gelegenheid gehad om een brief in te dienen met een voorstel tot wijziging van de lijst van controversiële onderwerpen. Het voorstel van het controversieel verklaren van het Ontwerpbesluit tot vaststelling van de datum van inwerkingtreding van de Omgevingswet, ingediend door de GroenLinks, is met 88 stemmen aangenomen.

Opmerkelijk is dat de D66, die voorheen heeft uitgesproken een voorstander (onder voorwaarden) te zijn van de Omgevingswet en de inwerkingtreding op 1 januari 2022, nu stemt voor het controversieel verklaren van de vaststelling van de datum van inwerkingtreding van de Omgevingswet. Echter is aannemelijk dat de stemmingsuitslag gewijzigd zal worden, zo blijkt ook uit de tweet van Tweede Kamerlid Paul Smeulders (GroenLinks):

Onderwerpen (met name wetsvoorstellen) die politiek gevoelig liggen, kunnen in de periode dat een kabinet demissionair is door de Tweede en/of Eerste Kamer controversieel worden verklaard. Dat betekent dat ze niet op de Kameragenda komen en pas na de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart behandeld zullen worden.

Tijdens het extra (spoed) plenair debat in de Eerste Kamer op 13 januari heeft Minister Ollongren toegezegd dat de Senaat ‘tot de zomer’ mag besluiten de beoogde invoeringsdatum van 1 januari 2022 alsnog uit te stellen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.