Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

Omgevingswet in huidige vorm onuitvoerbaar

Er dreigt chaos bij het vasthouden aan invoering van de Omgevingswet per 1 juli 2022 omdat veel nog niet duidelijk is. Daarom moet de wet tot ten minste 1 januari 2023 worden uitgesteld. De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden blijkt niet de enige te zijn die waarschuwt dat gemeenten en inwoners nog niet klaar zijn voor de invoering van de Omgevingswet.

Nederlandse Vereniging voor Raadsleden 24 december 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Bahreddine Belhaj, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, sprak tijdens een hoorzitting in de Eerste Kamer over de Omgevingswet zijn zorgen uit omdat veel nog niet duidelijk is, zowel voor nieuwe gemeenteraden maar ook voor ambtenaren en inwoners. De uitvoering ligt bij de gemeente en om die taak goed uit te kunnen voeren zouden er extra financiële middelen moeten komen. Het doel moet niet zijn om de Omgevingswet zo snel mogelijk in te voeren. De wet zou pas in werking moeten treden wanneer een goede uitvoering ervan gegarandeerd kan worden. Bovendien valt de geplande invoering van de Omgevingswet op 1 juli 2022 precies in de inwerkperiode van de nieuwe gemeenteraden, zo betoogde voorzitter Belhaj.

Niet getest

Tijdens de hoorzitting bleek dat de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden niet de enige is die kritiek heeft op te snelle invoering van de Omgevingswet. Vertegenwoordigers van grote en kleine gemeenten maakten duidelijk dat het systeem van de Omgevingswet nog onvoldoende is getest op zijn betrouwbaarheid en zekerheid van gebruik door alle inwoners. Eerder had de Raad van State, het hoogste adviesorgaan van de regering, zijn kanttekeningen al geplaatst en zich afgevraagd of alle systemen voor de Omgevingswet wel goed getest zijn op zekerheid en betrouwbaarheid.

Publicatie

Position paper deskundigenbijeenkomst Invoering Omgevingswet 21 december 2021

Zie ook

Overgrote deel van de uitvoeringspraktijk is niet klaar voor inwerkingtreding van de Omgevingswet

Bestuursvoorzitter Nederlandse Vereniging voor Raadsleden: ''Wij hopen dat de Eerste Kamer de Omgevingswet niet laat ingaan, totdat de uitvoering op orde is''

Van de Plassche (Berkeley Bridge) verwacht flinke problemen met het DSO bij inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 juli 2022

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.