Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

LTO Nederland maakt kennis met nieuwe minister LNV en N&S

Vandaag maakten LTO-voorzitter Sjaak van der Tak en directeur Hans Van den Heuvel digitaal kennis met Henk Staghouwer en Christianne van der Wal, de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit respectievelijk minister voor Natuur en Stikstof.

LTO 12 januari 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

In de korte kennismaking heeft Van der Tak aangegeven dat LTO Nederland als vertegenwoordiger van de agrarische sector het aankomende beleid kritisch gaat volgen, maar ook constructief mee zal denken over goede oplossingen. Daarvoor is herstel van het vertrouwen tussen boeren en overheid cruciaal. Van der Tak: “De uitdagingen in de land- en tuinbouw zijn groot, van stikstof tot derogatie en van plantgezondheid tot verdienvermogen.”

LTO Nederland constateert dat bij veel van de politieke plannen het bedrijfseconomisch perspectief vaak ontbreekt. “Ondernemerschap staat voorop”, zo benadrukt Van der Tak, “maar de overheid speelt een rol aan de kosten én opbrengstenkant.” Dat geldt voor zowel de stikstofproblematiek als voor klimaat. Tijd, ruimte en draagvlak zijn bij beide transities cruciaal. Dat vergt realistische doelstellingen en een verbetering van de uitvoerkracht van de overheid, dat een groot punt van zorg is. Van der Tak: “Zet in op een gebiedsgerichte aanpak met betere metingen, met meer draagvlak en een betere balans tussen uitkoop, innovatie en natuurbeheer.” Tenslotte stonden de boerenvertegenwoordigers en de nieuwe ministers stil bij het belang van het uitvoeringsprogramma weerbare teelten.

Eerder deze week stuurde LTO Nederland een welkomstbrief aan de twee nieuwe ministers.

Zie ook

Analyse van het coalitieakkoord

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.