Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

KB met inwerkingtredingsdatum Omgevingswet naar parlement

De minister heeft het ontwerp Koninklijk Besluit (KB) met de inwerkingtredingsdatum voor de Omgevingswet, 1 januari 2022, aangeboden aan het parlement. Als beide kamers akkoord gaan met dit “inwerkingtredings-KB”, krijgen gemeenten duidelijkheid over de definitieve ingangsdatum.

VNG 18 december 2020

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De minister en de bestuurlijke partners hebben er vertrouwen in dat de Omgevingswet op een zorgvuldige en verantwoorde wijze kan ingaan op 1 januari 2022. De wet- en regelgeving is nagenoeg klaar, de bouw van de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) nadert zijn afronding en gemeenten werken voortvarend door aan de implementatie van de wet. Daarnaast zijn er goede afspraken gemaakt over de gezamenlijke monitoring van de kosten en de baten. En is afgesproken dat er snel na de invoering van de Omgevingswet een extra financiële evaluatie wordt gehouden.

Werkend stelsel

Het komt er in 2021 op aan dat we het stelsel werkend krijgen in de praktijk, zodat er bij inwerkingtreding geen verstoringen optreden in de planvorming voor gebiedsontwikkeling en in de vergunningverlening. Gemeenten moeten hun taken kunnen vervullen op (tenminste) het huidige dienstverleningsniveau. Aansluiten op en oefenen met het stelsel is hiervoor de sleutel. De VNG ondersteunt gemeenten hier ook in 2021 bij.

Aangenomen motie inwerkingtredingsdatum 

Na het notaoverleg over de Omgevingswet in de Tweede Kamer op 25 november is een motie aangenomen om het ontwerp-KB zo snel mogelijk en uiterlijk in december 2020 aan te bieden aan beide Kamers.

Nieuwe stap debat inwerkingtredingsdatum

De voorhang van het ontwerp-KB is een volgende stap in het parlementaire proces over de inwerkingtredingsdatum van de Omgevingswet. Beide Kamers geven aan op welke wijze zij het ontwerp-KB willen behandelen en welke informatie zij daarvoor van de minister nodig hebben. Minister Ollongren benadrukt dat ze veel waarde hecht aan een zorgvuldige behandeling in de Tweede en de Eerste Kamer.

Meer informatie

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.