Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Kamerbrief over advisering Integrale Adviescommissie Omgevingswet en over vervolgproces EK behandeling stelselherziening

Minister Ollongren (BZK) geeft informatie aan de Eerste Kamer over de werkwijze en rolopvatting van de Integrale Adviescommissie en stuurt ze de adviezen van de Integrale Adviescommissie.

15 maart 2019

Hierbij geef ik nadere informatie over de werkwijze en rolopvatting van de Integrale Adviescommissie. Via deze brief geef ik ook gestalte aan mijn toezegging om de adviezen van de Integrale Adviescommissie toe te sturen. Zowel het advies over de voorstellen voor de Invoeringswet als over het Aanvullingswet bodem zijn bijgevoegd (zie bijlagen). Voor beide adviezen is ook aangegeven hoe zij zijn verwerkt in de voorstellen voor de Invoeringswet en de Aanvullingswet bodem. Dit laatste doe ik mede namens de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Het advies van de commissie over Bodem bevat ook de adviezen over het voorstel voor Geluid. De commissie heeft namelijk één advies uitgebracht over Bodem en Geluid. Over de verwerking van het advies in het voorstel voor de Aanvullingswet geluid volgt een brief zodra dit wetsvoorstel bij uw Kamer in behandeling komt.

Integrale Adviescommissie Omgevingswet

In uw brief over het voorstel voor de Invoeringswet geeft u aan aarzelingen te hebben over de vraag of de Integrale Adviescommissie in alle opzichten kan voldoen aan het door uw gewenste externe oordeel over de voortgang en kwaliteit van de stelselherziening. Naar aanleiding van dit signaal heb ik recent met de Adviescommissie stil gestaan bij hun taakopdracht, rolopvatting en specifiek hun onafhankelijkheid. In deze brief licht ik hierover een aantal zaken nader toe, aanvullend op mijn brief van 11 januari. Verder ben ik blij u te kunnen melden dat de leden van de Adviescommissie graag bereid zijn tot een kennismaking en een nadere gedachtewisseling met de leden van uw commissie Infrastructuur, Wonen en Omgeving.

In 2016 is een Integrale Adviescommissie Omgevingswet samengesteld. Deze commissie volgt de vijf Adviescommissies op die hebben geadviseerd over de Omgevingswet en de onderliggende besluiten. De Integrale Adviescommissie Omgevingswet adviseert het kabinet over de navolgende wetgevingsproducten van de stelselherziening: de voorstellen voor Invoeringswet, het Invoeringsbesluit en de Aanvullingswetten en -besluiten. Bij de adviezen van de Adviescommissie staat de vraag centraal of de regelgeving bijdraagt aan de vier verbeterdoelen van de stelselherziening en of de onderwerpen goed zijn ingepast in het stelsel. Ook de uitvoerbaarheid van de regelgeving is voor de commissie een belangrijk aandachtspunt. De commissie kijkt bij de verschillende adviezen elke keer of de regelgeving in de uitvoeringspraktijk kan gaan werken. In de commissie nemen daarom juist ook mensen uit de uitvoeringspraktijk deel.

Ik heb recent naar de samenstelling van de commissie gekeken en heb deze uitgebreid met expertise op het gebied van natuur en water opdat alle relevante expertise met betrekking tot de fysieke leefomgeving daarin is vertegenwoordigd.

De adviescommissie is als volgt samengesteld:

  • mw. ir. H.C. Klavers (vz. Commissie, dijkgraaf waterschap Zuiderzeeland)

  • prof. dr. ir. A.G. Bregman (Instituut voor Bouwrecht/hoogleraar bouwrecht Rijksuniversiteit Groningen),

  • mr. dr. J.H.G. van den Broek (VNO-NCW/rechter-plaatsvervanger rechtbank Oost-Brabant), -

  • drs. L. de Bruin (Raadgevend Adviseur, Heijmans),

  • mw. mr. T.H.B.M. Hofs (voorheen provincie Overijssel),

  • drs. M.M. de Hoog (directielid DCMR),

  • drs. ing. H. Küpers (secretaris-directeur waterschap Hunze en Aas),

  • prof. mr. dr. G.A. van der Veen (advocaat AKD/hoogleraar bestuursrecht en milieurecht Rijksuniversiteit Groningen)

  • mw. drs. P.W. Verhoeven (zelfstandig interim-manager en -adviseur publiek domein, voorheen Gemeente Rotterdam)

  • prof. mr. dr. C.J. Bastmeijer (hoogleraar natuurbeschermings- en waterrecht universiteit Tilburg en oprichter van Legal Advice for Nature)

Door de combinatie van leden met een achtergrond in het openbaar bestuur, de wetenschap en het bedrijfsleven beschikt de commissie over kennis van de wetgeving én van de praktijk van het omgevingsrecht. De taakopvatting van de commissie maakt dat de leden over de eigen grenzen en belangen heen stappen om tot een integraal, onafhankelijk advies te komen. De leden nemen aan de commissie deel op persoonlijke titel. Zij zijn bovendien niet betrokken bij de besluitvorming over de regelgeving en nemen geen deel aan het interbestuurlijke programma over de implementatie. De commissie komt onafhankelijk van het departement tot haar oordelen en zij kan naast gevraagde adviezen, ook uit eigen beweging signaleren en adviseren.

De commissie heeft in 2016 en 2017 al adviezen uitgebracht over de voorstellen voor de Invoeringswet, de Aanvullingswetten bodem, geluid, natuur en grondeigendom en het ontwerp van het Aanvullingsbesluit bodem. De komende maanden zal ze adviseren over de ontwerpen van het Invoeringsbesluit en de Aanvullingsbesluiten natuur, geluid en grondeigendom. De adviezen worden opgesteld op basis van de ontwerp-regelgeving die in consultatie gaat. De commissie betrekt bij haar advies de ontvangen consultatiereacties. Het advies van de commissie wordt tegelijk met de consultatiereacties verwerkt. De reactie van de regering op de adviezen over de ontwerpen van regelgeving is in het verleden en zal in de toekomst ook steeds worden opgenomen in de toelichting, in combinatie met de reacties op andere ontvangen adviezen en opmerkingen. Vanaf heden zal ik de adviezen van de commissie aan uw Kamer doen toekomen en zal uiteen gezet worden hoe daarmee is omgegaan.

In mijn brief van 11 januari heb ik aangeboden om de commissie te vragen om, aanvullend op de adviezen op de wetgevingsproducten, een samenhangend advies uit te brengen over het samenstel van de wetgevingsproducten. Tot mijn genoegen geeft de Adviescommissie graag gehoor aan dit verzoek. Naast de eigen ideeën heeft de commissie aan mij te kennen gegeven, graag voorafgaand aan het opstellen van het advies met u een verdiepend gesprek te voeren over uw verwachtingen ten aanzien van het advies. Ik verwacht dit advies aan het einde van dit jaar te kunnen toesturen, zodat u dit kunt betrekken bij uw oordeel over de inwerkingtreding.

Ik hoop dat de adviezen van de adviescommissie en de reactie daarop verder bijdragen aan een zorgvuldige en (voor)spoedige behandeling.

Bijlagen

Advies adviescommissie bodem

Advies bij de aanvullingswetten Bodem en Geluid.

Rapport | 15-03-2019

Advies Invoeringswet Omgevingswet

Rapport | 11-04-2017

Reactie op advies Invoeringswet

Reactie op het advies van de Integrale Adviescommissie Omgevingswet ten aanzien van de Invoeringswet Omgevingswet.

Rapport | 15-03-2019

Reactie op advies bodem

Reactie op het advies van de Integrale Adviescommissie Omgevingswet over het wetsvoorstel Aanvullingswet bodem.

Rapport | 15-03-2019

Artikel delen