Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

In gesprek met een beweger: Derek Sietses, advocaat en partner bij ENVIR Advocaten

"Sinds kort is advocaat Derek Sietses partner bij ENVIR Advocaten, een uitsluitend in bestuursrecht en omgevingsrecht gespecialiseerd advocatenkantoor. Voor de rubriek In gesprek met een beweger stelden we hem enkele vragen. Waar komt zijn interesse in het omgevingsdomein vandaan en wat is de grootste uitdaging in zijn nieuwe functie? ""Ik vind het uitdagend om niet alleen te adviseren, maar ook te procederen. Als bestuurs- en omgevingsrecht advocaat komen beide aspecten aan bod."""

Redactie Omgevingsweb 9 augustus 2019

Nieuws

Waarom heeft u voor deze functie gekozen?

Derek Sietses: ENVIR Advocaten kenmerkt zich als hét bestuurs- en omgevingsrecht nichekantoor van Nederland en bij dit kantoor werken de beste advocaten uit dit vakgebied. Dat is bewonderingswaardig, als je bedenkt dat ENVIR Advocaten nog maar vijf jaar bestaat. Ik heb dan ook niet lang hoeven te twijfelen om te kiezen voor ENVIR Advocaten en om zo de groei van kantoor verder vorm te geven. We zijn daar meteen al mee begonnen door recent een tweede vestiging te openen in het centrum van Leeuwarden. Hiermee ontstaat een unieke formule; ENVIR Advocaten is het eerste bestuurs- en omgevingsrecht nichekantoor met een vestiging in Noord-Nederland. Dit biedt de mogelijkheid om de noordelijke overheden en bedrijven van dichtbij te kunnen bedienen met kennis van de markt en regio. Er gebeurt in Noord-Nederland veel op het gebied van duurzaamheid, ondernemerschap en grootschalige ruimtelijke projecten; de overheden en bedrijven hier verdienen dienstverlening van een kantoor zoals ENVIR.

Waar komt uw interesse voor het omgevingsdomein vandaan?

De interesse is ontstaan tijdens mijn studententijd. Ik heb gestudeerd in Groningen, waar een zeer toegewijde vakgroep bestuursrecht en omgevingsrecht zit. Hierdoor kwam ik ook snel in aanraking met het omgevingsrecht en kreeg ik door dat dit veel leuker is dan je misschien op het eerste gezicht zou denken. Daarnaast vind ik het uitdagend om niet alleen te adviseren, maar ook te procederen. Als bestuurs- en omgevingsrecht advocaat komen beide aspecten aan bod. Ten slotte vind ik het waardevol om vanuit ons vakgebied een bijdrage te kunnen leveren aan de verduurzaming van Nederland. Duurzaamheidsprojecten, zoals wind- en zonneparken, vereisen tenslotte vaak ondersteuning door een omgevingsrecht advocaat.

Wat is de grootste uitdaging binnen deze functie?

Voor de korte termijn is de grootste uitdaging ervoor zorgen dat de overheden en bedrijven weten dat ENVIR niet alleen is gevestigd in Amsterdam, maar ook in Friesland (Leeuwarden) en dat zij ENVIR ook weten te vinden. Dit betekent met veel mensen koffiedrinken, lunchen en mensen spreken.

Wie inspireert u en waarom?

Niet zozeer de persoon, maar wel de muziek van Johann Sebastian Bach. Met name de cantates van Bach weten mij te ontroeren en te inspireren. Ik zet dan ook geregeld tijdens mijn werk even de koptelefoon op om te luisteren naar de muziek van Bach.

Wat is uw favoriete plek in onze leefomgeving?

Friesland, en dan meer specifiek de Friese Wouden, een relatief onbekend deel van Friesland. De Friese Wouden is niet het klassieke Friesland zoals we dat allemaal kennen, maar heeft een heel ander landschap. Het is bosrijk, de weilanden zijn omringd met eeuwenoude boomwallen en het heeft zandgrond. Tel daarbij op dat dit deel ook nog prachtige meren kent, zoals De Leijen en het merengebied van de Alde Feanen, waar ik in mijn vrije tijd met mijn zeilboot of surfplank op te vinden ben. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik in dit gebied van Friesland woon, samen met mijn gezin, in een klein boerderijtje.

Welk boek/welke film raadt u iedereen aan?

Een boek dat mij meteen heeft geraakt en, hoewel ik het boek in mijn jeugd voor het eerst heb gelezen, nog vaak aan denk is De Avonden van Gerard Reve. Reve heeft heel treffend de melancholiek van het bestaan in naoorlogs Nederland beschreven, terwijl tegelijkertijd ook veel humor, sarcasme en ironie in het boek zit. De sfeer die het boek kenmerkt herken ik soms bij het luisteren naar muziek. Bij geen enkel ander boek heb ik meegemaakt dat de sfeer van het boek ook na het een lange tijd niet te hebben gelezen nog steeds zo tastbaar en herkenbaar is.

In de Rubriek In Beweging houden wij u op de hoogte van personele wisselingen in het omgevingsdomein. Bent u ook In Beweging? Laat het ons weten!

Vindt u het leuk om net als Derek mee te werken aan onze rubriek In gesprek met een beweger, geef het dan door via redactie@omgevingsweb.nl.

Artikel delen