Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

In gesprek met een beweger: Anouk Paris, junior adviseur Omgevingswet en gebiedsvernieuwing bij Over Morgen

"In juni is Anouk Paris begonnen als junior adviseur Omgevingswet en gebiedsvernieuwing bij Over Morgen. We stelden haar enkele vragen voor de rubriek In gesprek met een beweger. Waarom heeft ze voor deze functie gekozen? Wat zijn voor haar uitdagingen en ergernissen in het omgevingsdomein? ""Volgens mij is het belangrijk nu keuzes te maken die voor een langere periode relevant zijn. Aan een duurzame toekomst werken betekent dat er nu ook buiten het huidige perspectief over de toekomst nagedacht moet worden."""

Redactie OmgevingsWeb 12 juli 2019

Nieuws

Waarom heeft u voor deze functie gekozen?

Ik wil graag de wereld een stukje beter maken. De complexe opgaven van deze tijd vragen om oplossingen die passen bij de context waarin ze plaatsvinden. Het ontwikkelen van een duurzame, gezonde en leefbare inrichting van de leefomgeving is volgens mij onvermijdelijk gezien de klimaatverandering en energietransitie. In de functie van adviseur bij Over Morgen zie ik meer van Nederland en kan in verschillende gemeenten en gebieden in diverse opdrachten aan de slag gaan. Zo kan ik op verschillende plekken een bijdrage leveren aan het verduurzamen van de leefomgeving.

Wat is de grootste uitdaging binnen deze functie?

De grootste uitdaging is voor mij het combineren van de invoering van de Omgevingswet en gebiedsvernieuwingstrajecten. Ik wil graag ook in de gebiedsvernieuwingsprojecten met de betrokken samenwerkingspartners meer grip krijgen op de mogelijkheden die de Omgevingswet biedt en de manier waarop hiervan gebruik kan worden gemaakt. Zo wordt al doende geleerd op welke manier in en vanaf 2021 met de Omgevingswet gewerkt wordt.

Waar komt uw interesse voor het omgevingsdomein vandaan?

Het omgevingsdomein interesseert mij, omdat het overal is en het voor mij veel invloed heeft op hoe ik een plek ervaar. De manier waarop de leefomgeving mooier en aantrekkelijker gemaakt kan worden, vond ik al interessant voordat ik aan mijn studie planologie aan de universiteit Utrecht begon. Samen werken aan die leefomgeving met mensen die vanuit een ander perspectief de wereld bekijken, vind ik heel interessant. Ik ben steeds op zoek naar een vorm van samenwerking waarbij vernieuwing en innovatie ontstaat, doordat ideeën en wensen onderling gedeeld worden.

Wie inspireert u en waarom?

Ik word geïnspireerd door mensen die durven dromen en ook weten wat dan de eerste stap is die morgen gezet moet worden om de droom te verwezenlijken. Volgens mij is het belangrijk om te innoveren, omdat daarmee duidelijk wordt hoe omgegaan kan worden met de complexiteit van de opgaven die nu spelen.

Wat is uw favoriete plek in onze leefomgeving?

Vanaf mijn dakterras hoor ik de geluiden van de stad en kan ik over de daken heen kijken. Ik vind het heerlijk om daar te zitten en over de stad uit te kijken.

Wat is uw grootste ergernis over het omgevingsdomein?

Dat mensen zich laten belemmeren door regels en niets willen veranderen. Volgens mij is het belangrijk nu keuzes te maken die voor een langere periode relevant zijn. Aan een duurzame toekomst werken betekent dat er nu ook buiten het huidige perspectief over de toekomst nagedacht moet worden en soms past dat niet in de huidige regelgeving en inrichting.

Wat is uw persoonlijke motto?

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Van Pippi Langkous. Zeker met de komst van de Omgevingswet vind ik dit een leuke, omdat ik vooral bezig ben geweest met het leren door te doen en dat voor mij ook de beste manier is om nieuwe dingen te leren.

In de Rubriek In Beweging houden wij u op de hoogte van personele wisselingen in het omgevingsdomein. Bent u ook In Beweging? Laat het ons weten!

Vindt u het leuk om net als Anouk mee te werken aan onze rubriek In gesprek met een beweger, geef het dan door via redactie@omgevingsweb.nl.

Artikel delen