Met een hoogte van 73 meter en 21 verdiepingen wordt HAUT in Amsterdam het hoogste houten gebouw van Nederland. Naast een houten draagconstructie heeft HAUT PV-panelen op het dak en in de gevels. en zijn de kozijnen voorzien van triple glas. Bovendien worden er zoveel mogelijk materialen toegepast die herbruikbaar zijn én kent het gebouw een enorme CO2-besparing ten opzichte van bouwen met staal en beton. Hoe heeft lidbedrijf J.P. van Eesteren dat voor elkaar gekregen?
HAUT is een hybride gebouw. De fundering en kelder zijn uiteraard gemaakt van beton, evenals de kern om het gebouw onder winddruk stijf te houden. De benodigde stevigheid komt verder van Cross Laminated Timber (CLT) ofwel kruislings gelijmd hout. De vloeren en wanden zijn gemaakt van dit materiaal. De houten onderdelen voor de laagbouw naast de toren zijn gemaakt van Glulam, gelamineerd hout waarbij de lagen hout met de nerf in dezelfde richting zijn verlijmd.
Bij bouwen met hout zijn de details net even anders. De uitdagingen voor hoog bouwen in hout zijn vooral technisch van aard. Naast de stijfheid moet er aandacht zijn voor trillingen, brandveiligheid en akoestiek. Ook planning en bouwplaatslogistiek zijn anders: hout kan niet heel lang in weer en wind blijven staan. Ook de gevel moet snel wind- en waterdicht zijn. Daarom ligt een geprefabriceerd gevelsysteem voor de hand. Aan koudebruggen hoef je dan weer minder te doen. Marco Peppel, directeur van bouwer J.P. van Eesteren: “De combinatie van hoogte, hout én duurzaam bouwen, maakt dit tot een speciaal project. We kunnen hier samen met de partners laten zien dat we elk gebouw, dus ook een houten gebouw, slimmer kunnen maken.”
Dankzij hout verbetert de ruimtelijke akoestiek, maar door het lagere gewicht is de geluidsisolatie tussen de woningen lager. Door op de vloeren een toplaag van beton aan te brengen, is de stijfheid van de vloeren versterkt en de geluidsisolatie verhoogd. Daarnaast zijn voorzetwanden van gips gebruikt. Deze verbeteren niet alleen de akoestiek maar ook de brandveiligheid. De houten plafonds zijn in het zicht gelaten. In de zwevende dekvloeren zijn de slangen voor de vloerverwarming opgenomen. Voor verwarming wordt gebruik gemaakt van stadverwarming, voor koeling van een koudebron met grondkoeling.