Menu

Filter op
content
Omgevingsweb

Gezondheid bevorderen door slimme inrichting leefomgeving

De inrichting van de leefomgeving heeft grote invloed op onze gezondheid. Daarmee kunnen we verschillende doelgroepen stimuleren tot gezond gedrag. Ook gemeenten leggen steeds vaker de verbinding door te werken aan de gezonde leefomgeving. De VNG heeft haar ideeën hierover gepubliceerd in een position paper.

VNG 5 april 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

piranka_via Getty Images

De leefomgeving kan op veel uiteenlopende manieren worden ingezet om de gezondheid te bevorderen: denk aan bescherming tegen schadelijke effecten van industrie en verkeer, maar ook aan een omgeving die uitnodigt om te bewegen, met ruimte voor lopen en fietsen of een speeltuin. Andere voorbeelden zijn ontmoetingsplekken creëren om eenzaamheid te voorkomen of meer koele plekken om hittestress tegen te gaan.

Gezonde leefomgeving als ‘satéprikker’ door andere opgaven

Het position paper ‘Samenwerken aan de gezonde leefomgeving’ is de VNG-agenda waarmee we de komende 2 jaar (2022-2023) de bewustwording en beleidsvorming over de gezonde leefomgeving bij gemeenten en andere overheden onder de aandacht brengen. We beschouwen dit onderwerp niet als een aparte opgave, maar als een ‘satéprikker’ die dwars door alle (bestaande) opgaven in andere beleidsdomeinen heen gaat. Het vraagt soms een net iets andere manier van denken: er zijn duidelijke keuzes nodig en het effect zien we pas op de lange termijn.

De VNG streeft naar health in all policies: gezondheid in alle beleidsdomeinen. Dit is een redeneerwijze waarin de volksgezondheid wordt verbeterd via factoren die buiten het gezondheidsstelsel liggen, maar die wel een grote invloed hebben op de algemene gezondheidstoestand. Een belangrijke factor daarvoor is de fysieke leefomgeving. Daarom zet de VNG er met dit position paper op in dat gezondheid meegewogen wordt bij keuzes in het fysiek domein.

Bijlagen

Samenwerken aan de gezonde leefomgeving

Infographic: Samenwerken aan de gezonde leefomgeving

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.