Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Gemeente Rotterdam: 3 vragen over de omgevingsvisie

Begin december stelde een ruime meerderheid in de gemeenteraad de eerste Rotterdamse omgevingsvisie vast: 'De Veranderstad, werken aan een wereldstad voor iedereen'. In dit artikel vertellen we u wat de omgevingsvisie is en waarom deze belangrijk is voor de stad en voor bewoners en ondernemers.

Gemeente Rotterdam 10 januari 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Wat is de omgevingsvisie?

De omgevingsvisie gaat over: Hoe gebruiken we de ruimte in en om de stad? Hoe gaat de stad zich de komende 30 jaar ontwikkelen? In de loop van 2022 gaat de Omgevingswet in. De omgevingsvisie is een verplicht onderdeel; alle Nederlandse gemeentes moeten er straks één hebben.

Waarom is zo’n omgevingsvisie nodig?

We willen in de stad wonen, werken, sporten, spelen, naar school gaan, genieten van de drukte én ons terugtrekken in het groen. Maar de ruimte is beperkt. Dus we moeten keuzes maken. De gevolgen daarvan zijn tientallen jaren merkbaar. Als ergens eenmaal een snelweg ligt, kun je er voorlopig niet meer bouwen of een park aanleggen. Het is dus nodig alle zaken goed tegen elkaar af te wegen met alle betrokkenen.

Wat zijn de belangrijkste keuzes die gemaakt zijn?

Rotterdam kiest voor 'goede groei': groei die bijdraagt aan het welzijn van de inwoners, aan een duurzame samenleving en aan economische vooruitgang. Er zijn vijf hoofdkeuzes gemaakt:

  • Rotterdam moet een gezonde, groene en aantrekkelijke stad zijn. Rotterdam ligt in een rivierdelta, en als we niets doen stroomt het hier over. Er moet daarom meer plek gemaakt worden voor water: bijvoorbeeld meer waterbergingen (ook op daken en ondergronds) en meer groen (dat water opneemt). Dat voorkomt wateroverlast, verzakkingen en te veel hitte, en het maakt de stad aantrekkelijker om te verblijven.

  • Bouwen gebeurt binnen de bestaande stad in de buurt van OV-locaties. Zo profiteren zoveel mogelijk mensen van de (nieuwe) voorzieningen in de stad. En zo blijft het gebied buiten Rotterdam groen.

  • Alle Rotterdammers moeten een fijne woonomgeving hebben. Met duurzame woningen en goede voorzieningen in de buurt, zoals een huisarts en winkels.

  • We gaan over naar andere energiebronnen en we gaan ook zorgvuldiger om met energie en grondstoffen. Dat kost soms meer ruimte. Bijvoorbeeld grote fabrieken die waterstof omzetten in energie, meer elektriciteitshuisjes met batterijen in de wijken en meer recyclingcentra/milieuparken.

Rotterdam groeit, dus er is voldoende bedrijfsruimte nodig. Voor de bakker en de loodgieter, voor distributiecentra en datacenters, én voor (digitale) infrastructuur (zoals ondergrondse kabels).

Publicatie

Omgevingsvisie Rotterdam

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.