Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

Europees Milieuagentschap: Groningen heeft de schoonste lucht van Nederland

In een publicatie van het Europees Milieuagentschap (EEA) blijkt dat van de negen onderzochte steden in Nederland, Groningen het beste scoort op de luchtkwaliteit. In het onderzoek naar de luchtkwaliteit zijn de gegevens van ruim 323 Europese steden meegenomen. De stad Umeå, gelegen aan de oostkust van Zweden, heeft volgens het Europees Milieuagentschap de schoonste lucht van Europa terwijl in Nowy Sacz, Polen de meest vervuilde lucht van Europa te vinden is.

Europees Milieuagentschap 17 juni 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Na Groningen volgen ook Den Haag (plek 34), Heerlen (plek 35), Enschede (plek 41), Breda (plek 43), Utrecht (plek 113) en Rotterdam (plek 123) met een goede score. Nijmegen (plek 136) en Amsterdam (plek 182) daarentegen scoren het slechtst, met allebei een matige score in luchtkwaliteit.

Het EEA heeft de gegevens van meetstations die in de Europese steden hangen van de afgelopen twee jaar gebruikt om zo te kunnen onderzoeken wat de hoeveelheid fijnstof en stikstofdioxide in de lucht is. Wel concludeert het EEA dat de luchtkwaliteit in Europa de laatste 3 decennia over het algemeen verbeterd is.

Eerder dit jaar concludeerde ook het RIVM dat de actuele gegevens over de luchtkwaliteit in Nederland in het jaar 2020 een verbetering laten zien, wat met name te danken is aan verschillende lockdown periodes als een van de maatregelen om zo het Coronavirus onder controle te krijgen.

In 2020 ondertekende de Rijksoverheid samen met gemeenten en provincies het Schone Luchtakkoord (SLA), dat met verschillende maatregelen inzet op de verbetering van de Nederlandse luchtkwaliteit. Het doel van het SLA is dat in 2030 sprake is van minder gezondheidsschade door luchtvervuiling door emissies in de sectoren die de meeste impact op schone lucht hebben: (weg)verkeer, landbouw, scheepvaart, industrie, huishoudens en luchtvaart.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.