Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Brief aan de Eerste Kamer over het plan van aanpak IKT en maandrapportages november en december 2022 – Aansluiten op het DSO

Hierbij stuur ik u de toegezegde documenten over de aanpak van het Indringend Ketentesten (IKT) inzake het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Dit ter beantwoording van de schriftelijke vragen van de leden van de vaste commissies voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving en voor Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

17 January 2023

Kamerstuk: kamerbrief

Kamerstuk: kamerbrief

Tevens zijn de reguliere maandrapportages aansluiten DSO van november en december 2022 toegevoegd.

Tot slot stuur ik u de meest actuele bevindingen van AcICT over het Plan van Aanpak voor IKT 3. Daarbij stuur ik u mijn beleidsreactie op de bevindingen van AcICT. Dit is de invulling van de toezegging aan uw kamer uit mijn brief van 14 oktober 2022 om de adviezen van ACICT op te volgen en te verwerken in een verdere versterking van de testaanpak. Zoals u weet stuur ik u eind januari 2023 de voortgangsbrief met de volledige stand van zaken van de implementatie van de Omgevingswet.

Documenten Plan van Aanpak IKT en teststrategie

In uw vragen van 4 oktober 2022 vroeg u naar het op 13 april 2022 vastgestelde plan van aanpak integraal ketentesten door het OGB DSO-LV. Bij mijn brief van 14 oktober 2022 heb ik u toegezegd dit toe te sturen na het anonimiseren van persoonsgegevens. In de bijlagen 1, 2, 3, 4 en 5 vindt u het Plan van Aanpak van 13 april 2022 en – nu dit document regelmatig wordt aangepast om het actueel te houden – ook de het Plan van Aanpak van juni, augustus en december.

Daarnaast vroeg u om de teststrategie zoals deze wordt genoemd in de Eindrapportage DSO-LV ‘Quick scan go live DSO-LV’. De rapportage verwijst naar het begrip ‘teststrategie’ die gebruikt is in de bestuurlijke reactie op AcICT van februari 2022. Dit begrip is door AcICT in ruime zin gehanteerd. In overleg met de (keten)partijen is de teststrategie aangepast op basis van ervaringen die in de tijd zijn opgedaan. Dit betekent dat de praktijk en voortschrijdend inzicht doorklinkt in de uitwerking van de testen. Zo ontwikkelt het testen mee met het ontwikkelniveau van het DSO. Nadere informatie over de testbasis (waartegen getest wordt,) is te vinden op: Functionele set inwerkingtreding Omgevingswet - Aan de slag met de Omgevingswet en algemene informatie op: Indringend Ketentesten (IKT) - Aan de slag met de Omgevingswet.

In bijlagen 4 en 5 treft u het laatste Plan van Aanpak IKT van 1 december 2022 aan, zodat u zicht heeft op het vervolg. Daarbij teken ik aan dat de adviezen uit het ex ante onderzoek van AcICT van 22 december 2022 waar hieronder wordt gewezen in de paragraaf ‘beleidsreactie op de bevindingen AcICT IKT logischerwijs nog niet verwerkt zijn aangezien deze van een latere datum zijn. Bij de aan u voorziene voortgangsbrief van eind januari ga ik – onder andere - nader in op de resultaten van IKT fase 3.

Beleidsreactie op de bevindingen AcICT IKT

Zoals ik u heb bericht in de voortgangsbrief van oktober , zijn als opvolging van de AcICT adviezen uit februari 2022 aanvullende testen ontwikkeld om extra zicht te krijgen op de integrale werking van het DSO als geheel. In het opvolgende advies van oktober 2022 constateerde AcICT dat het indringend ketentesten (IKT) op dat moment nog niet objectief kon vaststellen dat de werking van het volledige stelsel vooraf is getest. Het AcICT adviseerde hierbij om het niet alleen in opmaat naar inwerkingtreding, maar ook voor de ontwikkeling daarna het ketentesten een stevige kwaliteitsimpuls te geven. Met dit advies ben ik aan de slag gegaan. In het najaar van 2022 zijn met de (keten)partijen 19 aanvullende maatregelen uitgewerkt om de testaanpak te versterken en is een start gemaakt met de implementatie van deze maatregelen in IKT-fase 3 (periode van 26 september 2022 tot 13 januari 2023).

Ik heb AcICT verzocht om te onderzoeken of deze maatregelen – individueel en in samenhang – in opzet kunnen zorgen voor de eerder geadviseerde impuls. Daarnaast heeft AcICT onderzocht of, en zo ja in hoeverre, deze maatregelen inmiddels zijn geïmplementeerd. Hiermee geef ik invulling aan de vraag vanuit uw Kamer om in overleg te treden met AcICT. Daarbij is het ook van belang dat de maatregelen in de opvolgende IKT-fases, dus ook na fase 3, worden meegenomen.

Het ex ante AcICT onderzoek is uitgevoerd in december 2022. De bevindingen zijn op 23 december 2022 opgeleverd door AcICT. Hieronder vindt u mijn reactie op dit adviesrapport. Daarbij wordt aangetekend dat de uitvoering van IKT in 2023 doorloopt. Ik vind het echter van belang dat u deze informatie alvast ontvangt, zodat u naast de plannen van aanpak over IKT ook over deze meest actuele informatie beschikt.

Lees hier de volledige brief

Bijlagen

Indringend Ketentesten

Beschrijving van het Indringend Ketentesten van het Digitaal Stelsel Omgevingswet.

Plan van aanpak Indringend Ketentesten

Plan van aanpak voor het Indringend Ketentesten van het Digitaal Stelsel Omgevingswet.

IKT Testaanpak en organisatie Fase 2

Beschrijving van fase 2 van het Indringend Ketentesten (IKT) van het Digitaal Stelsel Omgevingswet.

Plan van Aanpak Indringend Keten Testen (IKT) Fase 3

Beschrijving van de aanpak voor fase 3 van het Indringend Ketentesten van het Digitaal Stelsel Omgevingswet.

Maatregelentabel IKT en QA DSO

Bijlage bij het Plan van Aanpak Indringend Keten Testen (IKT) Fase 3.

Advies Plan van aanpak indringend ketentesten

Het Adviescollege ICT-toetsing adviseert over het plan van aanpak voor indringend ketentesten fase 3 van het Digitale Stelsel Omgevingswet.

Aanbiedingsbrief Advies Plan van aanpak indringend ketentesten

Het Adviescollege ICT-toetsing stuurt minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) het advies over het plan van aanpak voor indringend ketentesten fase 3 van het Digitale Stelsel Omgevingswet.

Aanmelding, Aansluiting, Ontvangst en Publicatie - Voortgangsoverzicht november 2022

Overzicht van aantallen overheidsorganisaties die een aanvraag of melding kunnen ontvangen, omgevingswetbesluiten kunnen publiceren en vragenbomen kunnen registreren.

Aanmelding, Aansluiting, Ontvangst en Publicatie - Voortgangsoverzicht december 2022

Overzicht van aantallen overheidsorganisaties die een aanvraag of melding kunnen ontvangen, omgevingswetbesluiten kunnen publiceren en vragenbomen kunnen registreren.

Beslisnota bij Kamerbrief toezending documenten over implementatie Omgevingswet

In een beslisnota staat achtergrondinformatie die bewindspersonen gebruiken bij de besluitvorming over een Kamerstuk.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.