Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Wie kan bezwaar maken tegen een omgevingsvergunning?

Zwinkels, Juliëtte
6 september 2018

Vraag & Antwoord

ANTWOORD

Als een vergunning is verleend of afgewezen, kan daartegen bezwaar worden gemaakt. Vaak zijn de bezwaarmakers omwonenden die last denken te ervaren van de verleende vergunning, of degene wiens aanvraag is afgewezen. Een ingediend bezwaar zal enkel inhoudelijk behandeld worden, als degene die het bezwaar indient een belanghebbende is.

Belanghebbende

Nadat een vergunning is verleend kan daartegen gedurende 6 weken bezwaar tegen worden gemaakt. Nadat de gemeente uw bezwaar heeft ontvangen, zal zij allereerst bepalen of u een belanghebbende bij de vergunning bent. Enkel bezwaren van belanghebbenden worden namelijk inhoudelijk beoordeeld. Het algemene criterium voor belanghebbendheid staat in de wet. Een belanghebbende is “degene wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken.”

De wettelijke uitleg van het begrip is erg ruim geformuleerd, en is daarom in de rechtspraak vele malen uitgelegd. Voor verschillende soorten projecten zijn handvatten gegeven om te bepalen of iemand al dan niet belanghebbende is. Onderaan deze blog treft u een overzicht aan van een aantal specifieke situaties. Over het algemeen wordt als uitgangspunt gehanteerd dat iemand als belanghebbende kan worden aangemerkt als hij “gevolgen van enige betekenis” ondervindt

Gevolgen van enige betekenis

Om als belanghebbende aangemerkt te kunnen worden moet u gevolgen ervaren van de verleende (of afgewezen) vergunning. Voorstelbare gevolgen zijn bijvoorbeeld dat u zicht hebt op een gebouw dat gerealiseerd wordt, of stankoverlast ervaart van een stal die vlakbij uw pand gerealiseerd wordt. De meeste aspecten die invloed hebben op uw leefomgeving kunnen als gevolg worden aangemerkt.

De gevolgen die u ervaart moeten echter wel van enige betekenis zijn. De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in meerdere aangegeven dat de gevolgen niet dermate klein mogen zijn dat een persoonlijk belang bij de vergunning ontbreekt. Aspecten die hierbij een rol spelen zijn bijvoorbeeld de afstand tot het project en in hoeverre u er zicht op hebt, maar ook hoe ingrijpend de gevolgen zijn en hoe frequent u de gevolgen ondervindt.

Door de voorwaarde te stellen dat enkel belanghebbenden bezwaar kunnen maken, wordt voorkomen dat door iedereen bezwaar wordt gemaakt tegen elke willekeurige vergunning. In veel gevallen is de belanghebbendheid van omwonenden vrij snel duidelijk en vormt het geen discussiepunt in procedures. Toch is het goed om voor uzelf op een rijtje te hebben welke gevolgen u ondervindt, zodat u indien nodig duidelijk kunt maken waarom u belanghebbende bent.

Belanghebbendheid in specifieke gevallen