Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Ik heb een bezwaarschrift ingediend, en nu?

Zwinkels, Juliëtte
22 augustus 2018

Vraag & Antwoord

ANTWOORD

Als u bezwaar hebt gemaakt tegen een verleende of afgewezen vergunning, zal de gemeente uw bezwaren beoordelen en beslissen of die bezwaren gegrond zijn. In de praktijk wordt een standaardprocedure doorlopen, waarvan wel kan worden afgeweken. In deze blog zet ik uiteen hoe die procedure verloopt.

Ontvangst bezwaar

Zodra de gemeente uw bezwaar heeft binnengekregen zal zij eerst controleren of uw bezwaar aan alle vereisten voldoet. Zo zal gekeken worden of uw bezwaar op tijd is ingediend, en of aan de vormvereisten voldaan wordt. In leest u aan welke eisen het bezwaarschrift moet voldoen. Als aan alle eisen wordt voldaan, zal de gemeente u een ontvangstbevestiging sturen en uw bezwaar in behandeling nemen. Als dat niet zo is, zal de gemeente u verzoeken om uw bezwaar aan te vullen als dat nog mogelijk is, en daarna het bezwaar in behandeling nemen.

Bezwaarzitting

Nadat uw bezwaar in behandeling is genomen, zal de gemeente een hoorzitting inplannen. Tot in ieder geval 10 dagen voor de zitting hebt u de gelegenheid om nog eventuele aanvullingen te maken op uw bezwaarschrift. Die termijn betreft geen “harde” termijn, wat betekent dat de gemeente daarvan af kan wijken. Als u binnen 10 dagen van de hoorzitting nog met nieuwe stukken komt, mag de gemeente die meenemen in de bezwaarprocedure. Ze kunnen na die termijn wel geweigerd worden, dus is het verstandig om er zo veel mogelijk aan te voldoen.

Afhankelijk van de betreffende gemeente zal de ambtenaar die voor de gemeente het verweer voert, ook een verweerschrift aan de commissie en u toesturen. Dit is echter niet verplicht, en gebeurt dus niet altijd. Als de gemeente dit wel doet kunt u zich hierop voorbereiden, en kunt u hierop ter zitting reageren en kan erover gesproken worden.

De hoorzitting wordt gehouden voor een onafhankelijke adviescommissie. Tijdens de zitting geeft de onafhankelijke commissie u de tijd om uw bezwaar toe te lichten, en om op een eventueel verweer van de gemeente te reageren. Ook de gemeente krijgt de tijd om tijdens de zitting te reageren op uw bezwaren. Over en weer zullen door de voorzitter vragen gesteld worden, bijvoorbeeld over de feitelijke situatie of ter verduidelijking van uw bezwaren.

Advies

Na de zitting heeft de adviescommissie als het goed is een duidelijk beeld van de situatie, uw bezwaren en het verweer van de gemeente. Aan de hand hiervan zal de commissie een advies aan de gemeente opstellen, over wat er volgens haar met uw bezwaren moet gebeuren. Moet het besluit worden ingetrokken en vervangen door een ander besluit, of heeft de gemeente volgens de commissie in eerste instantie goed gehandeld.

Dit advies is voor de gemeente niet bindend, maar vormt wel een belangrijk onderdeel voor de beslissing op bezwaar. In het overgrote deel van de gevallen zal het advies van de adviescommissie namelijk overgenomen worden door de gemeente. Het is dus van belang dat de commissie overtuigd is van uw gelijk. Als de gemeente besluit het advies van de adviescommissie niet te volgen, is de gemeente verplicht om goed te motiveren waarom zij van het advies afwijkt.

Beslissing op bezwaar

De uiteindelijke beslissing wordt genomen door de gemeente. Zoals hiervoor aangegeven is de gemeente niet verplicht het advies te volgen, maar vormt het wel een belangrijk deel voor de beslissing. De gemeente zal deze beslissing per post aan u toesturen. Hierna heeft u eveneens 6 weken om beroep in te stellen tegen de beslissing op bezwaar, als u het daarmee ook niet eens bent.

Het is belangrijk dat uw bezwaren zo sterk mogelijk worden verwoord en worden overgebracht. Wij kunnen het gehele bezwaar voor u voeren, u vertegenwoordigen ter zitting, of een pleitnota voor u opstellen die u ter zitting zelf kunt voordragen.