In de uitspraak van de Rechtbank Den Haag van 10 april 2025, ECLI:NL:RBDHA:2025:5835 wordt op dit verschil tussen de Wabo en de Omgevingswet gewezen.
Het college van B&W dient na ontvangst van een aanvraag om een omgevingsvergunning tijdig te bezien welke procedure daarop ingevolge de Wabo van toepassing is. De beantwoording van de vraag of op een aanvraag om een omgevingsvergunning de reguliere dan wel de uitgebreide voorbereidingsprocedure van toepassing is, is, gelet op artikel 3.10 lid 1 Wabo afhankelijk van de activiteit die is aangevraagd. De Wabo bepaalt daarmee exclusief welke procedure op een aanvraag van toepassing is. Het college van B&W heeft hierin derhalve geen keuze, maar dient de voorbereidingsprocedure toe te passen die uit de Wabo voortvloeit.
Dit volgt uit vaste rechtspraak van de Afdeling. Zie onder meer ABRvS 15 februari 2017, ECLI:NL:RVS:2017:372.
De voorkeur van de aanvrager voor deze of gene procedure is onder toepasselijkheid van de Wabo niet relevant. Dit is in huidige Omgevingswet anders, zie artikel 16.65, lid 1, onder b van die wet.
YS: Uitgangspunt in de Omgevingswet is dat omgevingsvergunningen worden voorbereid met de reguliere procedure. In artikel 16.65, lid 1, onder b Omgevingswet wordt bepaald dat afdeling 3.4 Awb van toepassing is op de voorbereiding van de beslissing op de aanvraag om een omgevingsvergunning: als de aanvraag geheel of gedeeltelijk betrekking heeft op bij AMvB aangewezen gevallen van activiteiten, of op verzoek of met instemming van de aanvrager. Dit artikellid is het gevolg van een motie (Eerste Kamer, vergaderjaar 2016–2017, 33 118, AB en Kamerstukken II, 2017–2018, 34 986, nr. 3, p. 273) waarin de regering is verzocht om te bepalen dat het bevoegd gezag ook met instemming van de aanvrager de uitgebreide procedure kan toepassen.
In artikel 16.65, lid 4 Omgevingswet is nog geregeld dat het bevoegd gezag afdeling 3.4 Awb bij besluit van toepassing kan verklaren op de voorbereiding van de beslissing op een aanvraag om een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit:
als het gaat om een activiteit die aanzienlijke gevolgen heeft of kan hebben voor de fysieke leefomgeving, en waartegen naar verwachting verschillende belanghebbenden bedenkingen zullen hebben.