Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Woningen voor kleine huishoudens

PBL 29 oktober 2024

Rapporten

Rapporten

Nederland kampt met een groot tekort aan beschikbare en betaalbare woningen. De Rijksoverheid ziet flexwoningen als een van de oplossingen voor het woningtekort en voert sinds 2019 een actief flexwoonbeleid. Flexwoningen zijn meestal klein en betaalbaar, gericht op een- en tweepersoonshuishoudens. Hoewel flexwoningen relatief nieuw zijn, bestaat het beleid voor kleine, betaalbare woningen al langer. Er is echter nog weinig specifiek onderzoek naar het segment ‘kleine woningen’ (50m2 of kleiner) gedaan. In dit onderzoek vergelijken we flexwoningen met de HAT-woningen uit de jaren ’70 en ’80, bedoeld voor alleenstaanden en tweepersoonshuishoudens, en met andere kleine woningen in Nederland. Deze vergelijking biedt inzichten in de voor- en nadelen van de keuze voor flexwonen.

Flexwonen levert erg kleine woningen op

Het onderzoek laat zien dat flexwoningen, met vaak minder dan 30 vierkante meter woonoppervlak, gemiddeld kleiner zijn dan HAT-woningen en andere kleine woningen, die meestal tussen de 41 en 50 vierkante meter zijn. Dit verschil in oppervlakte is relevant voor het gebruik van deze woningen. Hoewel er vraag is naar woningen voor kleine huishoudens, geven bewoners de voorkeur aan iets ruimere woningen wanneer mogelijk. Het beperkt oppervlak in flexwoningen kan bewoners aanzetten om snel door te stromen naar een grotere woonoptie, waardoor het verloop in flexwooncomplexen hoog is. Dit kan, net als destijds bij bepaalde HAT-woningen, een negatieve invloed hebben op de cohesie en stabiliteit in een complex of buurt, vooral als het gaat om grote concentraties kleine woningen.

Welk soort woningen bouwen voor kleine huishoudens?

Het aantal kleine huishoudens dat betaalbare huisvesting zoekt is groot en zal de komende jaren verder groeien. Aan beleidsmakers de taak om te zorgen voor voldoende betaalbare toekomstbestendige woningen voor deze kleine huishoudens. Zij zien in flexwoningen een belangrijke oplossingsrichting. 

Hoewel flexwoningen zeker tijdelijk verlichting kunnen bieden voor mensen die snel onderdak nodig hebben, ligt een duurzamere oplossing in meer permanente woningen die aansluiten op de langetermijn woonbehoeften. En het bouwen van betaalbare maar iets ruimere woningen biedt perspectief voor kleine huishoudens. Voor wie toch voor flexwoningen kiest, zijn de lessen van HAT-woningen belangrijk: problemen als sociale isolatie kunnen worden verminderd door flexwoningen op goed bereikbare en aantrekkelijke locaties te realiseren en zorgvuldig beheer op lange termijn te waarborgen.

Download het rapport

Lees het persbericht: bouw niet te veel extreem kleine (flex)woningen

Rapport: Beleid maken voor (flex)wonen

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.