Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

Meervoudig verdienen aan aquathermie

2 maart 2021

Rapporten

Rapporten

Jurgen van der Heijden schreef een rapport met als titel ‘Meervoudig verdienen aan aquathermie’. Dit rapport gaat over de meervoudige businesscase van het slimme en duurzame warmtenet. 

Een warmtenet heeft vier puzzelstukjes:

  • een warmtebron (in dit geval aquathermie)

  • een warmte-koudeopslag (WKO)

  • transport naar gebouwen (leidingen)

  • apparatuur om extra te verwarmen of te koelen (warmtepomp).

Een warmtenet is duurzaam en slim wanneer het op het kruispunt staat van warmte, koude, elektriciteit, vraag, aanbod, opwekking, transport en opslag. Een duurzaam en slim warmtenet levert energie en versterkt meteen de omgeving. Zo’n warmtenet heeft een meervoudige businesscase.

Meervoudige businesscase

De meervoudige businesscase bestaat uit een reeks puzzelstukjes, zoals WKO’s en zonnedaken. Die kunnen prima op zichzelf staan, en hun financiering is al vaker gedaan. Staan zij sterk en worden zij beter van onderlinge verbinding, dan is ook die verbinding te financieren. Zo groeit een slim en duurzaam warmtenet. Het slimme en duurzame warmtenet ontwikkelt zich modulair, in stappen die initiatiefnemers kunnen zetten met weinig risico. Dat houdt het voor financiers overzichtelijk, want zij hoeven niet in één keer over een complexe en grote investering te oordelen.

Download rapport

Meervoudig verdienen aan aquathermie

Meer weten? Neem een kijkje in het themadossier: klik op de tabs boven het artikel.

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.