Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

Lancering routekaart voor toegankelijke festivals

VNG 1 februari 2021

Handreikingen

Handreikingen

Er is nu een routekaart voor toegankelijke festivals, bedoeld als leidraad om festivals beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Zodra er weer festivals mogelijk zijn, kan de routekaart door zowel grote als kleine festivalorganisatoren worden gebruikt.

De routekaart is ontwikkeld door het Themanetwerk Festivals en Evenementen van de Coalitie voor Inclusie in Co-creatie, samen met festivalorganisatoren, brancheverenigingen, gemeenten, kennisinstituten, belangenorganisaties en (ervarings)deskundigen met een verschillend type beperking. Het instrument werd op 14 januari gepresenteerd aan de festivalbranche bij Eurosonic Noorderslag

Doelgroep van de routekaart

De routekaart is online te vinden en is primair gericht op organisatoren. De website is daarnaast gericht op gemeenten en bezoekers met een beperking.

Relatie met VN-verdrag Handicap

Met de adviezen uit de routekaart kan de toegankelijkheid meebewegen met de signatuur van een festival. De adviezen gaan over bezoekers die een lichamelijke-, zintuiglijke-, mentale- en/of verstandelijke beperking hebben en/of mensen met een chronische ziekte. Het Themanetwerk Festivals en Evenementen komt met dit initiatief tegemoet aan de implementatie van het VN-verdrag Handicap. 

Over het Themanetwerk Festivals en Evenementen

De Coalitie voor Inclusie, een netwerkorganisatie die werkt aan een inclusieve samenleving, en Marianne Dijkshoorn, adviseur toegankelijkheid en auteur van het boek ‘Maak je event toegankelijk voor iedereen’ zijn in het voorjaar van 2019 gestart met het vrijwillig initiatief van het Themanetwerk Festivals en Evenementen. In het kernteam zitten ervaringsdeskundigen met een verschillend type beperking die samen met festivalorganisatoren, brancheverenigingen, gemeenten, kennisinstituten en belangenorganisaties, streven naar een voor iedereen toegankelijk festivallandschap.

Meer informatie

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.