Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Zorgenkind Zuid-Holland keurt plannen goed voor kwart miljoen woningen: ‘Provincie is koploper’

Zuid-Holland keurt de plannen goed voor 260.000 nieuwe woningen. De provincie benadrukt koploper te zijn in Nederland, maar staat tegelijkertijd juist onder druk van woonminister Hugo de Jonge. Die vreest voor tegenvallende bouw.

19 maart 2024

Artikelen

Artikelen

“Dit is heel goed nieuws voor al die mensen die op zoek zijn naar een thuis. We moeten echt blijven bouwen, voor al onze inwoners. Daarom is het mooi te zien dat voor iedere prijsklasse nieuwe woningen op de planning staan, ook veel betaalbare woningen”, aldus gedeputeerde wonen en ruimtelijke ordening Anne Koning van PvdA.

In totaal gaat het om bijna 3.000 goedgekeurd plannen van de Zuid-Hollandse gemeenten. Slechts 2 procent van de gemeenteplannen werd door de provincie afgekeurd. Meer dan honderd van de goedgekeurde plannen zijn grotere bouwlocaties buiten de bebouwde kom, meldt de provincie. De nu goedgekeurde woningen moeten er uiterlijk 2032 staan.

Met de nieuwe vastgestelde plannen groeit de plancapaciteit van Zuid-Holland. De provincie was eerder juist een zorgenkind en haalde het Rijksdoel van 130 procent plancapaciteit bij lange na niet. Ook met de nieuwe plannen wordt dat percentage nog niet gehaald, maar een woordvoerder van de gedeputeerde benadrukt dat het aantal plannen de komende jaren zal blijven toenemen.

Minister maakt zich zorgen

Het nieuws volgt nadat woonminister Hugo de Jonge kritiek uitte op het Zuid-Hollandse woonbeleid. Hij vreest terugvallende nieuwbouwcijfers, door strengere eisen die de provincie wil stellen voor betaalbare woningbouw, en in de toekomst een rem op nieuwe grote woningbouwlocaties.

De bemoeienis van de minister viel niet bij iedereen goed. “Dat minister De Jonge een provincie terugfluit die werk maakt van de bouw van betaalbare woningen, is onbegrijpelijk”, reageerde statenlid Marleen Maat van GroenLinks-PvdA. De partijen vinden wat De Jonge doet “volstrekt onacceptabel en ondemocratisch”.

Dat het aantal woningbouwplannen groeit, is voor de provincie een mogelijk verweer tegen de ministeriële inmenging. Zuid-Holland benadrukt ook dat er het afgelopen jaar meer woningen werden gebouwd dan in andere provincies. Al is het nieuwsbericht over de nieuwe goedgekeurde plannen geen directe reactie op de kritiek van de minister, zegt de woordvoerder van gedeputeerde Koning desgevraagd: “We waren hier al mee bezig.”

Het geschil is nog niet geslecht, meldde De Jonge vorige week in een update aan de Tweede Kamer. Een eerste gesprek met het college van gedeputeerde staten was constructief, aldus de minister, “maar we zijn er nog niet”. Een tweede gesprek moet zorgen “dat belemmeringen worden weggenomen om de woningbouw te realiseren”.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.