Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Zonne-energie A6: gezamenlijk onderzoek door Rijk, regio en netbeheerder

De gemeenten Dronten en Lelystad, de provincie Flevoland, netbeheerder Liander en het Rijk verkennen samen de mogelijkheden voor de opwek van energie door zonnepanelen langs en in de middenberm van de snelweg A6 vanaf aansluiting Almere-Oostvaarders tot de Ketelbrug.

Rijkswaterstaat 11 november 2020

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Samen leren

De partijen gaan onderzoeken hoe deze gronden ingezet kunnen worden voor de opwek van duurzame energie en met welke aspecten rekening gehouden moet worden. Er wordt onder andere gekeken naar de financiële haalbaarheid, de verkeersveiligheid, landschappelijke inpassing, ecologie en de impact op het elektriciteitsnetwerk. Ook procesparticipatie zal een belangrijke rol spelen. De verkenning resulteert in een overzicht van mogelijkheden voor het opwekken van zonne-energie langs en in de middenberm van de snelweg A6 van aansluiting Almere-Oostvaarders tot de Ketelbrug. De leerervaringen van deze verkenning kunnen in een vervolg ook bij andere locaties worden toegepast.

Planning

De resultaten van de verkenning worden in de zomer van 2021 verwacht. Vervolgens besluiten provincie, gemeenten en netbeheerder of er een vervolg komt. Bij een akkoord over de haalbaarheid kan een planfase gestart worden. Hierbij worden de resultaten van de verkenning verder uitgewerkt.

Klimaatakkoord

Om actief bij te dragen aan de energietransitie in Nederland zijn Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gestart met het pilotprogramma ‘Hernieuwbare energie op rijksgrond’. Een onderdeel van het Klimaatakkoord is dat in 2030 35 terawattuur (TWh) elektriciteit uit hernieuwbare bronnen moet komen. Ook de provincie Flevoland ambieert in de Regionale Energie Strategie (RES) Flevoland bij te dragen aan de doelstellingen in het Klimaatakkoord.

Hernieuwbare energie op rijksgrond

Binnen dit pilotprogramma verkent het Rijk samen met gemeenten, provincie en netbeheerder hoe rijksgrond zo optimaal mogelijk en met maatschappelijk draagvlak kan worden ingezet voor het opwekken van duurzame energie. Dit gebeurt op meerdere locaties in Nederland. De A6 als hoofdader van Flevoland is één van die locaties.

Meer informatie over de verkenning is te vinden op de website over verkenning A6 zon Lelystad Dronten.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.