Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Zeeuwse waterstofleiding bewijst al drie jaar zijn toegevoegde waarde

Het overgrote deel van het landelijke transportnetwerk voor waterstof zal bestaan uit pijpleidingen die eerst werden gebruikt voor het transport voor aardgas. Hergebruik is technisch mogelijk, betrouwbaar en veilig. In Zeeuws-Vlaanderen is al drie jaar een omgebouwde aardgasleiding voor waterstoftransport in gebruik die dat laat zien.

Gasunie 18 november 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De omgebouwde waterstoftransportleiding tussen Dow Benelux en Yara is 12 kilometer lang. Het was in 2018 de eerste bestaande aardgasgastransportleiding die geschikt werd gemaakt voor het vervoer van waterstof. Via de leiding wordt efficiënt en veilig waterstof voor industriële toepassing uitgewisseld.

“Dat deze waterstofleiding nu alweer drie jaar lang betrouwbaar en veilig functioneert, is belangrijk”, licht Inge Aardse, managing director van Hynetwork Services, toe. “Het is op regionale schaal wat we de komende jaren op landelijk niveau in Nederland zullen realiseren. De kennis en ervaring die we in Zeeuws-Vlaanderen hebben opgedaan, gaan we gebruiken bij het realiseren van de landelijke backbone voor waterstof.”

De waterstofbackbone creëert een landelijk netwerk dat de vraag naar en het aanbod van waterstof verbindt: binnen en tussen de industriële clusters, met opslaglocaties en met het buitenland. Dit voorjaar kondigde de staatssecretaris voor Klimaat & Energie aan om Gasunie te vragen de landelijke infrastructuur voor het transport van waterstof te ontwikkelen. Op Prinsjesdag kondigde het kabinet vervolgens aan om 750 miljoen euro te reserveren, om vollooprisico’s bij de totstandkoming te beperken. De daadwerkelijke ontwikkeling van de waterstofbackbone zal worden uitgevoerd door Hynetwork Services.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.