Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Zaltbommel zet stop op nieuwe bestemmingsplannen om Omgevingswet

Zaltbommel voert een tijdelijke stop in op aanvragen van nieuwe initiatieven en bestemmingsplanherzieningen onder de huidige ruimtelijke WABO wet- en regelgeving. De stop loopt tot uiterlijk 1 juli 2024. Als reden noemt de Gelderse gemeente de voorbereiding op de Omgevingswet. “Door nu de tijd te nemen om alles goed in te regelen voorkomen we onnodige vertraging in de toekomst.”

10 augustus 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Centrum van Zaltbommel. Foto: Hidde van Esch

“We moeten de komende maanden nog veel doen om te zorgen dat wij klaar zijn voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet en dat de primaire processen rondom initiatieven goed verlopen”, schrijft de gemeente Zaltbommel in een persbericht.

“Dit is een grote wetswijziging die enorme gevolgen heeft voor ons als gemeente. Maar ook voor initiatiefnemers en aanvragers. Door nu de tijd te nemen om alles goed in te regelen voorkomen we onnodige vertraging in de toekomst.”

En dus voerde de gemeente een stop in op bestemmingsplannen. Die loopt al een tijdje en ging in op 15 juli 2023, meldt nieuwssite Vastgoedmarkt. De stop eindigt uiterlijk 1 juli 2024.

Nieuwe initiatieven of verzoeken tot bestemmingsplanherzieningen die voor de invoer van de stop werden ingediend, worden dit jaar nog wel afgehandeld. Dat gebeurt onder de nu geldende wet- en regelgeving.

Nieuwere plannen waarvoor een nieuw bestemmingsplan of een wijziging voor nodig is, moeten wachten. “Een nieuw initiatief of een verzoek tot bestemmingsplanherziening zal, realistisch gezien, dit jaar niet meer compleet ter inzage gelegd kunnen worden”, aldus de gemeente.

Initiatiefnemers kunnen tot het vervallen van de stop wel op intakegesprek komen bij de gemeente, “zodat zij op korte termijn een inschatting van de wenselijkheid van hun project krijgen.”

Rectificatie: in de eerste versie van dit artikel schreven we dat Zaltbommel een bouwstop heeft. Dat is technisch gezien niet juist. Bouwplannen of activiteiten waarvoor een nieuw bestemmingsplan of een wijziging daarvan nodig is, worden voorlopig niet behandeld. Aanvragen voor omgevingsvergunningen worden door de gemeente nog wel behandeld.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.