Menu

Filter op
content
Omgevingsweb

Woningnood breekt wetten

De woningnood is zonder twijfel een van de belangrijkste thema’s voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Lange wachtlijsten zijn helaas allang niet meer voorbehouden aan de grote steden. Corporaties proberen door nieuwbouw de nood te lenigen, maar halen bij lange na niet de aantallen die nodig zijn om het probleem op te lossen. Een tekort aan bouwlocaties, langdurige gemeentelijke procedures, de onevenredige belastingdruk, maar zeker ook de toegenomen bouwkosten zetten een rem op de bouwsnelheid.

Bouwend Nederland 10 december 2020

Column

Column

Nood breekt wet, luidt een bekend Nederlands gezegde. Ook de woningnood breekt wetten. Of, liever gezegd, ongeschreven regels. Namelijk de aloude ongeschreven regel dat iedere corporatie op haar eigen eiland beslist over nieuwbouw, de benodigde vergunningen en locaties regelt en haar eigen bouwvraag uitzet.

Binnen de Bouwstroom proberen we die ongeschreven regel te doorbreken. Corporaties komen, in samenspraak met verschillende gemeenten, gezamenlijk tot een plan voor hun regionale nieuwbouwvraagstuk. Door dit grote volume ontstaat voor de bouw meer voorspelbaarheid in de vraag. Denk aan de betonfabriek die nu soms op volle toeren draait en soms stil ligt. Bij een grotere, gezamenlijke uitvraag kan de fabriek de productie beter op gang houden. Dat drukt de kosten en daarmee uiteindelijk de prijs voor corporaties.

De Metropoolregio Eindhoven is een goed voorbeeld van een dergelijke samenwerking. Dertien corporaties en zeven gemeenten werken daar intensief samen. Het moment waarop de bouwsector aansluit is aanstaande. In Drenthe en Noord-Holland bestaan vergelijkbare samenwerkingen, maar nog in het beginstadium.

Ook conceptueel bouwen kan enorm helpen om meer woningen te bouwen tegen lagere kosten. Er zijn maar enkele conceptwoningen nodig om toch voldoende variëteit te kunnen bieden. Bovendien kun je ze voor een groot deel kant en klaar van de fabrieksband laten rollen. In tijd, mankracht en dus kosten scheelt dat behoorlijk.

Laten we oude routines doorbreken en samenwerken aan een snellere, goedkopere, maar ook duurzame weg uit de woningnood. Zodat we meer en meer wanhopige woningzoekenden aan een betaalbare huurwoning kunnen helpen.

Dit artikel is geschreven door Martin van Rijn, voorzitter van Aedes vereniging van woningcorporatie

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.