Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Wkb: verzamel nu al gegevens voor het opleverdossier

Zoals het er nu naar uitziet, treedt per 1 januari 2022 de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking. Deze wet kent een aantal wijzigingen in de vergunningaanvraag en alles er omheen, maar ook vijf wijzigingen in het Burgerlijk Wetboek. Wat betekent dat?

Bouwend Nederland 9 februari 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Die vijf wijzigingen hebben invloed op de contractuele relatie en verdeling van aansprakelijkheden tussen aannemer en opdrachtgever. Op de meeste van die vijf wijzigingen is 'overgangsrecht' van toepassing. Dat houdt in dat die bepalingen alleen gelden voor contracten die gesloten worden nadat de wet in werking treedt (dus na 1 januari 2022). Voor bestaande contracten verandert er dan niets. Voor de bepaling over het opleverdossier is dit 'vergeten'. Die treedt onmiddellijk in werking vanaf 1 januari 2022, ook voor al lopende contracten.

Wat zegt de wet?

In het nieuwe artikel, 7:757a van het Burgerlijk Wetboek, staat dat de aannemer bij de kennisgeving dat het werk klaar is om te worden opgeleverd, een dossier aan de opdrachtgever overlegt met betrekking tot het tot stand gebrachte bouwwerk. "Het dossier bevat gegevens en bescheiden die volledig inzicht geven in de nakoming van de overeenkomst door de aannemer en de te dien aanzien uitgevoerde werkzaamheden en bevat in ieder geval: a. tekeningen en berekeningen betreffende het tot stand gebrachte bouwwerk en de bijbehorende installaties, en een beschrijving van de toegepaste materialen en installaties, alsmede de gebruiksfuncties van het bouwwerk; b. gegevens en bescheiden die nodig zijn voor gebruik en onderhoud van het bouwwerk."

Begin op tijd met verzamelen

Omdat voor dit artikel geen overgangsrecht van toepassing is, treedt dit artikel onmiddellijk in werking op 1 januari 2022. Bij elke oplevering vanaf 1 januari 2022 moet dit dossier dus al verstrekt worden, of eigenlijk zelfs al bij elke uitnodiging tot oplevering vanaf 1 januari 2022. Als het dossier op dat moment niet compleet is, bestaat de kans dat de opdrachtgever de betaling van de laatste termijn achterhoudt. Het is dus verstandig om deze informatie nu al bij te houden.

Afspraken in contract

Belangrijk is nog om op te merken dat je in contracten mag afwijken van de verplichting tot het overhandigen van het opleverdossier. Dit kun je dus nu al bij de contractvorming meenemen door in het contract precies aan te geven welke informatie de opdrachtgever over het uitgevoerde werk bij de oplevering ontvangt en wanneer hij dit krijgt (bijvoorbeeld binnen drie maanden na oplevering).

Koninklijke Bouwend Nederland heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken regelmatig gewezen op deze vergissing en de consequenties daarvan. Het ministerie begrijpt de problemen die het oplevert, maar een goede oplossing is nog niet gevonden. Uiteraard blijven we hier wel op aandringen.

Meer weten? Neem een kijkje in het themadossier: klik op de tabs boven het artikel

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

KENNISPARTNER