Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

Wetsvoorstel regie op volkshuisvesting in consultatie

Het wetsvoorstel regie volkshuisvesting is vandaag in consultatie gebracht. Met deze wet wil het rijk meer regie op de woningbouw, zodat het programma van meer dan 900.000 woningen in 2030 kan worden gerealiseerd. De VNG verzamelt input van gemeenten voor de consultatiereactie. 

Aedes 16 februari 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Afdwingbare prestatieafspraken

De wet maakt het mogelijk dat het rijk afdwingbare prestatieafspraken met provincies, gemeenten, corporaties en marktpartijen maakt over nieuwbouw, betaalbare woningen en het opvoeren van het tempo. Nationale doelen worden omgezet in provinciale taakstellingen, regionale woondeals en lokale prestatieafspraken. 

Deze zijn niet vrijblijvend. Op basis van indicatieve aantallen zal na overleg met betrokken partijen voor iedere regio duidelijk zijn hoeveel woningen er de komende 10 jaar jaarlijks bij komen. Inclusief afspraken wat voor type woningen, in welk segment en op welke locaties. 

Huisvesting aandachtsgroepen

Een groot deel van de wet richt zich op de huisvesting van aandachtsgroepen. Ook het juridisch instrumentarium wordt aangescherpt. De huidige wetgeving geeft al verschillende mogelijkheden om te sturen, maar aanvullend wordt wetgeving voorbereid om de regie op volkshuisvesting verder te versterken. 

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.