De bestaande BOR en ook het nieuwe BOR kennen het begrip bebouwde kom. Wat wordt hier precies mee bedoeld: de wegenverkeerswet, volgens de kaart van de Bouwverordening etc?
Op 29 oktober heeft Omgevingsweb in samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu een webinar georganiseerd over de nieuwe regels voor vergunningvrij bouwen. Het webinar kunt u
hier
gratis terugkijken.
Tijdens en na het webinar zijn een groot aantal vragen gesteld over de nieuwe regels. Vandaag is de volgende vraag beantwoord door het Ministerie:
Bebouwde kom
Vraag:
De bestaande BOR en ook het nieuwe BOR kennen het begrip bebouwde kom. Wat wordt hier precies mee bedoeld: de wegenverkeerswet, volgens de kaart van de Bouwverordening etc?
Antwoord:
Bebouwde kom is een begrip dat ook in vorige regeling uit het Bblb en het Besluit ruimtelijke ordening al voorkwam. Dit wordt bepaald aan de hand van de feitelijke situatie dus niet (louter) de wegenverkeerswet of de kaart van de bouwverordening. Hierover is al veel jurisprudentie.
Zie bijvoorbeeld:
AbRS 19 november 2008, nr. 200802250/1.
Voor het oordeel dat het perceel buiten de bebouwde kom is gelegen, heeft de rechtbank terecht geen grond gevonden. Zoals de Afdeling eerder heeft overwogen (uitspraak van 31 juli 2002 in zaak nr. 200103657/1;
www.raadvanstate.nl
) is de vraag of een perceel al dan niet binnen de bebouwde kom ligt van feitelijke aard. Niet de plaats van het verkeersbord dat de bebouwde kom aangeeft, is bepalend, doch de aard van de omgeving. Van belang is waar de bebouwing feitelijk (nagenoeg) ophoudt. Uit de plankaart van het vigerende bestemmingsplan blijkt dat het perceel aan de rand van de bebouwde kom is gesitueerd. De door [appellante] gestelde omstandigheden dat het perceel niet ver van een beschermd natuurgebied is gelegen, dat het in een vorig bestemmingsplan bestemd was voor onder meer agrarische doeleinden en dat het achtererf door middel van een recht van overpad is ontsloten, geven, gelet op de omstandigheid dat de bebouwing van de dorpskern pas achter het perceel feitelijk ophoudt, geen aanleiding voor een ander oordeel.
Gerelateerde info: