Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Wabo en coördinatie

De omgevingsvergunning integreert met de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) een groot aantal toestemmingen voor activiteiten waarvoor vóór 1 oktober 2010 op grond van diverse wettelijke regelingen apart een vergunningstelsel gold. Voor deze toestemmingen is geen coördinatieregeling meer nodig met de komst van de Wabo. Een voorbeeld van de oude coördinatieregeling (aanhoudingsgrond) is voormalig artikel 52 van de Woningwet, tussen een bouw- en een milieuaanvraag.Een coördinatieregeling kan nog wel mogelijk zijn met andere toestemming- of vergunningstelsels die niet zijn geïntegreerd in de omgevingsvergunning, zoals de drank- en horecavergunning.

InterConcept 17 February 2012

Nieuws

De omgevingsvergunning integreert met de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) een groot aantal toestemmingen voor activiteiten waarvoor vóór 1 oktober 2010 op grond van diverse wettelijke regelingen apart een vergunningstelsel gold.  Voor deze toestemmingen is geen coördinatieregeling meer nodig met de komst van de Wabo. Een voorbeeld van de oude coördinatieregeling (aanhoudingsgrond) is voormalig artikel 52 van de Woningwet, tussen een bouw- en een milieuaanvraag.

Een coördinatieregeling kan nog wel mogelijk zijn met andere toestemming- of vergunningstelsels die niet zijn geïntegreerd in de omgevingsvergunning, zoals de drank- en horecavergunning.

 

Bij de coördinatieregelingen kan onderscheid worden gemaakt tussen:

  • algemene coördinatieregeling in de Awb;

  • coördinatieregeling in de Wro;

  • coördinatieregeling tussen de Wabo en de Waterwet.

Bij de beoordeling van een aanvraag van een omgevingsvergunning moet worden beoordeeld of en zo ja, welke coördinatieregeling van toepassing is. De aanvrager kan ook verzoeken om een gecoördineerde behandeling van de aanvraag. Tot zover de coördinatieregelingen!

Om de titel van dit artikel enigszins duidelijk te maken wil ik stellen dat het hier met name gaat over de afstemming (coördinatie) tussen de verschillende activiteiten bij een (complexe) aanvraag van een omgevingsvergunning en niet de coördinatieregeling binnen de Wabo.

Met andere woorden het gaat hier om de rol van de Wabo-coördinator!

Dit begint al bij het niet verplichte, maar wel aan te bevelen, vooroverleg waarbij de werkzaamheden van een initiatiefnemer aan de orde kunnen komen en onderverdeeld kunnen worden op activiteiten binnen de Wabo. Voor dit vooroverleg is binnen de Wabo niets wettelijk geregeld en derhalve in te vullen naar wens van het bevoegd gezag. Afhankelijk van de onlosmakelijkheid van de activiteiten is het de keus dan wel de verplichting van de aanvrager om deze activiteiten respectievelijk separaat of tegelijkertijd aan te vragen. Bij een doorsnee bedrijfsmatige aanvraag voor bouwen en milieu kun je in het kader van vooroverleg al aan tafel zitten met een bouwplantoetser, de brandweer, de veiligheidsregio, een milieudeskundige en wellicht een bodem- en geluidsdeskundige.

De omgevingsvergunning, waarin 25 vergunningen zijn gebundeld, is onder meer in het leven geroepen om de regeldruk voor burgers en bedrijfsleven te verlichten. Het bedrijfsleven juicht dit toe waarbij men probeert om voorop te lopen als het gaat om innovaties, waarbij snel en efficiënt zaken doen onontbeerlijk is. Maar hoe functioneert de Wabo in de praktijk? Met betrekking tot enkelvoudige vergunningaanvragen (doorgaans voor bouwen) werkt de nieuwe wet prima. Als het gaat om complexe, meervoudige aanvragen is er nog een slag te maken. Aanvragers hebben nog steeds te maken met versnippering. Het bevoegd gezag kan door bedrijfsvoering, advisering en beslissingsbevoegdheid (mandatering) verspreid zijn over verschillende locaties. (gemeente, provincie, omgevingsdienst). Ook de deskundigheid schiet soms te kort.

Afstemming (coördinatie) begint na een eventueel vooroverleg al gelijk bij de indiening van de omgevingsaanvraag:

Is de gemeente (centraal loket voor indiening digitaal of op papier) bevoegd om op de aanvraag te beslissen? Is sprake van een reguliere of een uitgebreide procedure? Welke activiteiten zijn aangevraagd? En welke onlosmakelijke activiteiten niet?

De wabo-coördinator is de spin in het web, die de controle heeft op de procedure van de aanvraag. De functie kan uitgevoerd worden door een algemeen manager, maar wordt veelal uitgevoerd door de case-manager bij publiekszaken of bouw- en woningtoezicht, die optreedt als coördinator van alle activiteiten. Met de adviezen van de casemanagers van de verschillende disciplines/activiteiten mag de coördinator dit samensmeden tot 1 beschikking voor de omgevingsvergunning.

Deze ervaren medewerker kan met zijn/haar technische achtergrond en opleiding de wetgeving voor bouwen waaronder het Bouwbesluit, ondanks alle veranderingen van de laatste jaren, nog steeds behappen. Het toepassen van de toetsingcriteria, voor inritten en kappen verwoordt in verordeningen en voor slopen vanaf 1 april 2012 in het Bouwbesluit 2012, is nog wel te overzien. Maar wanneer we milieu en veiligheidsaspecten (2) gaan toepassen hebben we toch wel te maken met specifieke vakgebieden waarvoor andere specifieke deskundigheid noodzakelijk is. Het is dan handig om goed geadviseerd te worden welke werkzaamheden onder de reikwijdte van de Wabo vallen.

Met de komst van de Wabo is deze ook van invloed op de algemene regels in het kader van de Wet milieubeheer. Naast de vergunningplicht Wabo voor milieu kennen we ook het Activiteitenbesluit. Een milieuvergunning aanvragen kost bedrijven en overheden veel tijd en geld. De Rijksoverheid wil de administratieve lasten voor het bedrijfsleven en overheden verlagen. Daarom vallen steeds meer bedrijven onder het Activiteitenbesluit en hebben veel  bedrijven geen vergunning meer nodig. In het Activiteitenbesluit staan algemene regels om vervuiling van bijvoorbeeld water en bodem door bedrijven te voorkomen.

Het Informatieblad Wabo en Activiteitenbesluit (1) beschrijft de raakvlakken tussen de regelgeving vanuit de Wabo, zoals het Besluit omgevingsrecht en het stelsel van algemene regels vanuit de Wet milieubeheer (Wm).

Als er uitsluitend sprake is van een inrichting, die een type A- of type B-inrichting in de zin van het Activiteitenbesluit is, dan geldt alleen de regeling uit de Wm en komt de Wabo in principe niet in beeld. Vaak gaat het echter om situaties waarbij meer activiteiten zijn betrokken. Als er binnen een inrichting zowel activiteiten plaatsvinden die binnen de reikwijdte van de Wabo vallen als activiteiten die onder algemene regels vallen, dan raken de Wabo en het algemene regels stelsel elkaar wel. Dit kan het geval zijn bij een type C inrichting, maar ook bij elke andere activiteit, zoals bouwen, het kappen van een boom of het afwijken van het bestemmingsplan, die onder de Wabo is opgenomen.

Het informatieblad gaat dieper in op de onderwerpen waarbij het algemene regelstelsel en de Wabo elkaar in het bijzonder raken:

  • vergunningplicht en algemene regels;

  • de Omgevingsvergunning beperkte milieutoets (OBM);

  • de melding;

  • maatwerkvoorschriften;

  • gelijkwaardige voorzieningen;

  • het bevoegd gezag;

  • de ontheffing van de Provinciale milieuverordening (PMV);

De vermindering van regeldruk is een belangrijk onderwerp voor het bedrijfsleven en de overheid volgens het recent gepresenteerde rapport "Wabo onder de loep" (3). Het aanvragen van vergunningen is onderdeel van die regeldruk. Het bedrijfsleven accepteert dat vergunningen nodig zijn, maar eist van de overheid klantvriendelijkheid, efficiency en kwaliteit.  De overheid verwacht van haar kant dat deze bedrijven de nodige specifieke deskundigheid in huis hebben (of inhuren) bij de voorbereiding van een (meervoudige complexe) Wabo-aanvraag. Het gegeven dat je als bedrijf vroeger langs meerdere afdelingen en overheden moest, was een doorn in het oog van veel bedrijven. De komst van de Wabo werd dan ook met gejuich begroet. Eindelijk kreeg het bedrijfsleven één loket, een lang gekoesterde wens. Natuurlijk is het van belang dat de Wabo ook in praktische zin goed functioneert. Het indienen van meerdere activiteiten bij dit loket legt ook de nodige druk op de voorbereidingstijd van een dergelijke aanvraag. Bedrijven dienen zich dan ook de noodzaak van een (vrijwillig) vooroverleg met het bevoegd gezag te realiseren, alvorens een (digitale) aanvraag in te dienen via www.omgevingsloket.nl met E-herkenning (4).

Wat zijn de mogelijkheden in dit soort overleggen met het managen zonder macht. Hoe communiceer je en wat is je werkstijl. Hoe wordt in deze de rol van de wabo-coördinator gemaakt en gevormd.

Bronnen:

www.rijksoverheid.nl/themas/bouwen-wonen-en-leefomgeving

www.omgevingsvergunning.nl

www.omgevingsvergunning.nl/nieuws/954/nieuwe-editie-juridische-leidraad-'wabo-in-de-praktijk'.htm

www.infomil.nl/onderwerpen/integrale/activiteitenbesluit/specialkids/nieuws/nieuwe

(1)

www.atlasleefomgeving.nl

/ (2)

www.kvk.nl/nieuws/wabo-rapport-aangeboden-aan-gedeputeerden-bert-pauli-en-ben-de-reu

(3)

www.eherkenning.nl

(4)

Door InterConcept

Artikel delen