Menu

Filter op
content
Omgevingsweb

Voorbeeldbepalingen voor aanpassen APV om carbidschieten

De VNG heeft een aantal voorbeeldbepalingen verzameld waarmee het mogelijk wordt de APV aan te passen en zo carbidschieten te reguleren.

VNG 24 november 2020

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Carbid is geen vuurwerk

Om de verhoogde werkdruk in de zorg niet verder te laten oplopen, is besloten de verkoop en het afsteken van vuurwerk de komende jaarwisseling te verbieden. Carbidschieten is geen vuurwerk als bedoeld in het Vuurwerkbesluit en valt daarom niet onder het door het kabinet aangekondigde vuurwerkverbod. Het krijgt daardoor meer algemene bekendheid, ook in gebieden waar dit geen normaal gebruik is tijdens de jaarwisseling. 

Geen landelijk verbod

Vanwege het veronderstelde gebruik tijdens Oud en Nieuw in plaats van vuurwerk is het ook besproken tijdens het Veiligheidsberaad op 23 november. Daarin is besloten dat er vanuit het beraad geen landelijk verbod op carbidschieten wordt afgekondigd. Gemeenten kunnen carbidschieten zelf reguleren via hun Algemene plaatselijke verordening (APV). 

Voorbeeldbepalingen voor APV

Van de 355 gemeenten hebben er circa 230 een bepaling over carbidschieten in hun APV opgenomen. Een deel van de andere gemeenten overweegt een bepaling hierover in hun APV. Deze gemeenten kunnen gebruikmaken van een aantal bestaande voorbeelden. 
 
Hierbij is onderscheid gemaakt tussen gemeenten die een traditie van carbidschieten kennen, gemeenten die het verbranden van carbid willen verbieden (met ontheffingsmogelijkheid) en gemeenten die ook het voorhanden hebben van carbid in de openbare ruimte willen verbieden.

Meer informatie

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.