Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb
0

Verzoek om fundamenteel ander asbeststelsel bij formatie

LTO Nederland, vereniging van woningcorporaties Aedes en Vereniging Eigen Huis pleiten voor een fundamenteel herontwerp van het asbeststelsel en meer risico gestuurd, innovatief asbestbeleid. Deze oproep is vandaag vanuit de drie organisaties ingebracht bij informateur Hamer.

LTO Nederland 3 juni 2021

Artikelen

Artikelen

Fundamentele herziening asbeststelsel
Het verzoek aan de formatietafel is niet nieuw. Vorig jaar riep LTO Nederland op om de aanbevelingen van het rapport ‘Gevangen in belangen over te nemen. Het huidig systeem is nu nog onvoldoende onafhankelijk en er is weinig ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. Publieke en private belangen lopen daarbij door elkaar. Daarnaast ontbreekt de prikkel om sanering van asbest eenvoudiger en goedkoper uit te voeren. Kleine werkzaamheden zijn momenteel, door de asbestwet- en regelgeving, met onevenredig hoge kosten gemoeid.

Risico gestuurd en innovatief asbestbeleid
LTO Nederland is voorstander van een realistisch en risicogericht asbestbeleid. De wet- en regelgeving moet in verhouding staan met de risico’s die gelopen kunnen worden. Het nieuwe kabinet moet daarom naast een fundamentele herziening van het asbest stelsel op korte termijn ook al inzetten op verbetering van het bestaande stelsel. Daarom roept LTO samen met de organisaties op tot maatwerk met een risicogerichte aanpak, het stimuleren van innovatie in de verwijderingsmethodes en tot slot financiële ondersteuning bij het gedwongen verwijderen van asbestdaken.

Brief informateur herziening asbeststelsel

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.